niedziela, 25 marca 2012

Pozytywkowe babeczki z czekoladą

Babeczki (a właściwie muffinki) wg tego przepisu piekłyśmy na warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Panie z Pozytywki. Wyszły bardzo smaczne. To idealny przepis dla dzieci, które z łatwością mogą pomagać w ich przygotowaniu.

























Pozytywkowe babeczki z czekoladą
ilość porcji: 18-24 muffinki (lub 10 większych babeczek)
____________ 

SUCHE SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

MOKRE SKŁADNIKI:
85 g rozpuszczonego masła
2/3 szklanki maślanki
2 jaja

DODATKI:
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
kolorowe posypki
____________  

Maślankę roztrzepuję z jajami.

Do miski przesiewam mąki, proszek, sodę. Dodaję cukier, sól.
Siekam połowę czekolady i dodaję do mąki.
Wlewam maślankę i przestudzone masło. Mieszam niezbyt starannie.

Foremkę mufinkową (lub metalowe foremki) natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 3/4 wysokości.

Piekę 20 minut w 220 stopniach. 

Pozostałą czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, dodaję śmietankę i taką polewą pokrywam babeczki, a następnie je dekoruję posypkami.







Zamiast posiekanej gorzkiej czekolady, można do babeczek dodać np. białą czekoladę i żurawiny, jabłko/śliwki i cynamon, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy....

Przepis bierze udział w akcji:

    Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. super, może zrobię na wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne babeczki..możesz dodać też do mojej akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń