niedziela, 30 września 2012

Grzybobranie



Jestem zła, a nawet wściekła! Nie ma grzybów w moim lesie!!! Buuuuuuuuuuuuuuuu!

Wczorajszy poranek spędziłam w lesie w poszukiwaniu tego, co powinno się tam znajdować, czyli GRZYBÓW JADALNYCH. A zamiast tego, proszę co spotykałam na swojej drodze:

     

Aż tu nagle:


A oto efekt 1,5 h poszukiwań:


I co ja mam z tych 3 grzybków zrobić??????

Przyznaję, że jestem optymistką, ale w takiej sytuacji to tylko buczeć się chce!
A tyle miałam planów! Tyle odłożonych przepisów do wypróbowania! Dobrze, że chociaż troszkę suszonych z poprzedniego roku się uchowało, bo musiałabym do wigilijnej kapusty grzyby w sklepie kupować! 

czwartek, 27 września 2012

Klopsiki w sosie koperkowym

Banalny ale jakże miły moim kubkom smakowym przepis! To są właśnie smaki dzieciństwa, które działają kojąco na moją poddenerwowaną ostatnio duszę! I wcale nie przejmuję się tą kremówką w sosie. A co tam! Każdy ma prawo do odrobiny szaleństwa, tak profilaktycznie, aby nie dopadł nas jesienny spleen...























Klopsiki w sosie koperkowym
ilość porcji: 4
____________  

½ kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe)
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki mąki
olej
¾ szklanki kremówki
½ szklanki wody lub bulionu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki siekanego koperku
____________  


Mięso mieszam dokładnie z jajkiem i drobniutko posiekaną cebulą.
Doprawiam solą i pieprzem.
Z gotowej masy formuję małe klopsiki i obtaczam je w mące,
Smażę przez chwilkę na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zezłocą.

Przekładam klopsiki do rondla, zalewam wodą i śmietanką.
Gotuję 10 minut, a na końcu dodaję koperek i doprawiam sos solą, pieprzem i musztardą.

Świetnie smakują z ziemniaczanym pure.

niedziela, 16 września 2012

Roladki z indyka z cukinią

Doszłam już do siebie, więc dzisiaj coś ambitniejszego na obiad. Apetyczne roladki z indyka, z cukinią i szynką parmeńską. A do tego pyszne warzywa. 


Jest to danie efektowne, a jednocześnie niezbyt czasochłonne (oczywiście jest to pojęcie względne :-)

Roladki z indyka z cukinią
ilość porcji: 4
____________  

4 duże plastry piersi indyka
8 cienkich plastrów wędzonej szynki
3 małe cukinie
2 marchewki
1 por
szalotki
oliwa
sól, pieprz
150 ml białego wina
150 ml bulionu
200 g jogurtu greckiego
____________

Marchewki obieram. Cukinię myję.
Marchewki i cukinie kroję w cienkie długie plastry.
Pory oczyszczam i kroję w długie paseczki.

Mięso rozbijam mocno, solę i pieprzę. 
Na każdym kawałku mięsa układam kilka plastrów cukinii i dwa plastry szynki. Płaty mięsa zwijam i spinam wykałaczkami.

Smażę roladki na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Następnie wyciągam na moment roladki i wrzucam na patelnię posiekane szalotki. Chwilę smażę a następnie dodaję wino i bulion. Wkładam z powrotem roladki i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.

Na drugiej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, podsmażam marchew i pory. Po chwili dodaję cukinię. Smażę przez kilka minut, aby warzywa były miękkie, ale nadal chrupiące. Doprawiam solą i pieprzem.

Roladki wyjmuję z sosu i trzymam w cieple, a na patelnię dodaję jogurt. Mieszam, doprawiam do smaku i ew. miksuję na gładko. 

Roladki podaję na warzywach, polane sosem. 
Można do ugotowanych warzyw dodać ugotowany makaron (najlepiej tagliatelle) i wymieszać.

sobota, 15 września 2012

Napój imbirowy

Dopadło mnie! Paskudne, wstrętne przeziębienie mnie dopadło :( Leczę się jak zwykle metodami tradycyjnymi, na które składa się szereg mikstur, olejków zapachowych, ziołowych herbatek itp. Myślę, że to idealna okazja aby podzielić się z Wami przepisem na cudownie rozgrzewający napój imbirowy!























Napój imbirowy
ilość porcji: 4 szklaneczki
____________  

kawałek imbiru - ok. 5 cm
3-4 łyżki miodu
1/2 cytryny
1 pomarańcza
____________  

Imbir obieram i ścieram na tarce (nie musi być drobna, bo napój i tak przelejemy przez sitko).

Do rondelka wlewam 3 szklanki wody i dodaję imbir.
Gotuję bez przykrycia na dużym ogniu przez 10 minut.

Zdejmuję z ognia, a gdy lekko przestygnie dodaję miód i sok z cytryny i pomarańczy.
Przecedzam i podaję na ciepło.