poniedziałek, 29 października 2012

Ciasto na Pierniki Aganiok

Uff, 7 kg ciasta na PIERNICZKI AGANIOK już grzecznie leżakuje!

piątek, 26 października 2012

Ciasteczka słonecznikowe

Idealne ciasteczka dla walczących z wysokim poziomem cholesterolu! Nie dosyć, że nie zawierają jajek i masła, to dodatkowo mają w swoim składzie prawdziwych pogromców LDL: żurawinę i pestki słonecznika.
Przygotowane z minimalną ilością cukru i na mące pełnoziarnistej, to naprawdę wyjątkowo zdrowa przekąska!






















Ciasteczka słonecznikowe
ilość porcji: 20-30 szt.
____________

2 szklanki mąki pełnoziarnistej (np. Mąka Pełnoziarnista Lubella)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
3 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny
3 łyżki ziaren słonecznika
jogurt naturalny (około szklanki)
1/3 szklanki mleka
____________

Mąkę i proszek przesiewam do miski.
Dodaję olej, cukier, żurawinę i słonecznik. Mieszam.
Dodaję tyle jogurtu, aby powstało elastyczne ciasto.

Ciasto wałkuję na grubość 1 cm i wykrawam okrągłe ciasteczka. 
Układam na blaszce  i wierzch ciasteczek smaruję mlekiem.

Piekę ok. 15 minut w 200 stopniach.
Nam najlepiej smakują świeże, jeszcze chrupiące. 

środa, 24 października 2012

Dorsz duszony z warzywami

Pierwszy przepis z serii lekkich i przyjemnych jesiennych wariacji. 
Bardzo smaczne i szybkie jednogarnkowe danie rybne. 
Nie podbiło niestety podniebień moich dziewczynek, no ale dzieciom trudno dogodzić. Jedna zjadła tylko rybkę, druga ziemniaczki, a na marchewkę obraziły się obie :-) Nam natomiast bardzo smakowało i spałaszowaliśmy z dokładką.





















Dorsz duszony z warzywami
ilość porcji: 3-4
____________

500 g filetów z dorsza
2 pory
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
1 szklanka bulionu
½ szklanki śmietanki 18 %
sól, pieprz
koperek
cytryna
____________

Rybę płuczę, osuszam i skrapiam sokiem z cytryny. Kroję na mniejsze kawałki i układam na dnie wysmarowanego oliwą rondla. Solę.

Na rybie układam pokrojone plastry porów, a następnie startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, znowu posypuję solą.

Na wierzchu układam pokrojone w cienkie plastry ziemniaki.
Całość solę, pieprzę i posypuję koperkiem.

Wlewam bulion i śmietankę. 
Duszę na wolnym ogniu przez 20 minut od zagotowania.

niedziela, 21 października 2012

I znowu wszystko wróciło do normy...

Okres jesienny to taki czas, kiedy wszystko wraca do normy. Dzieci do szkoły i przedszkola, my do pracy, a pies grzecznie czeka w domu. No właśnie pies, a właściwie suczka, która niedawno dołączyła do naszej rodziny. Uwielbiam ją tak samo, jak ona uwielbia to co dla niej gotuję :-) 
Troszkę nas ten szczeniaczek absorbuje ostatnio, chociaż i tak muszę przyznać, że spodziewałam się większych zniszczeń. 

Skoro więc już wszystko znowu funkcjonuje jak w zegarku, czas na nowe kulinarne pomysły. Tym razem możecie spodziewać się kuchni dietetycznej, takiej o niskiej zawartości cholesterolu i cukru, dodatkowo odkwaszającej organizm. 
Dużo czytam o tym ostatnio, postanowiłam więc zadbać troszkę o rodzinę po letniej kulinarnej swawoli, a jeszcze przed świątecznym obżarstwem.