czwartek, 30 maja 2013

Ciasto maksymalnie czekoladowe

To już kolejne ciasto bardzo czekoladowe. Jest bardzo zbliżone do tego przepisu: Czekoladowe ciasto Fifi. Tym razem jednak dajemy jeszcze mniej mąki, mniej cukru, a jajka ubijamy całe (białka + żółtka). Przez to ciasto jest jeszcze bardziej intensywne, mniej puszyste, dla wybitnych czekoladożerców! Podaję je zawsze z kleksem bitej śmietany, która idealnie pasuje do czekolady.
Moje łasuchy je uwielbiają, więc może Wasze również się skuszą? W każdym razie, uważam, że to świetny przepis z okazji zbliżającego się DNIA DZIECKA! I co ważne, przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut!
















Ciasto maksymalnie czekoladowe
ilość porcji: 12
ilość kalorii w 1 porcji: 320 kcal + ew. kremówka
____________
250 g gorzkiej czekolady
220 g masła
szczypta soli
50 g cukru
5 jaj
1 łyżka mąki
kremówka do towarzystwa

do masy można opcjonalnie dodać aromat lub likier pomarańczowy
____________

W rondlu o grubym dnie roztapiam połamaną czekoladę, masło, cukier, sól.
Kiedy składniki się połączą, dodaję ew. likier lub aromat i przez chwilę studzę.

Do dużej miski wbijam całe jaja, miksuję przez 1 minutę.
Wsypuję mąkę i jeszcze miksuję aż składniki się połączą.
Zamieniam mikser na ręczną trzepaczkę i powoli dolewam do masy jajecznej masę czekoladową.
Całość dokładnie mieszam.

Formę, (okrągłą o średnicy ok. 22 cm) smaruję masłem i wysypuję mąką (lub wykładam pergaminem). Wlewam masę. Piekę w kąpieli wodnej przez 25 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
Pozostawiam w piekarniku przez kilkanaście minut do wystygnięcia, następnie wyjmuję na półmisek aby ciasto do końca przestygło.

Podaję z bitą śmietaną.

środa, 29 maja 2013

Placuszki ryżowe ze szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na obiadowe placuszki. Wyglądają bardzo apetycznie, smakują jeszcze lepiej! Nie są to może placuszki lekkie w kalorie, ale można się pokusić o zmniejszenie ilości ryżu, a zwiększenie ilości warzyw, zrezygnować z sera, a wtedy na pewno mocno "schudną".

















Placuszki ryżowe ze szpinakiem 
ilość porcji: 2
ilość kalorii w 1 porcji: 580 kcal
____________
100 g ryżu
200 g szpinaku (świeżego)
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 papryka (czerwona)
1 jajko
3 łyżki mąki
20 g sera (np. goudy)

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól, pieprz, kurkuma
kilka liści mięty
____________

Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Paprykę kroję w drobną kosteczkę.
Ser ścieram na tarce.
Cebulę siekam i podsmażam na 1 łyżeczce oliwy. Po chwili dodaję szpinak i duszę przez chwilę, aż
szpinak odrobinę zmięknie.

W misce mieszam szpinak, ryż, paprykę. Dodaję rozmącone jajko, mąkę i ser.
Z gotowej masy formuję małe placuszki i smażę na pozostałej oliwie.

Jogurt doprawiam solą, pieprzem i kurkumą. Dodaję sok z cytryny i posiekaną miętę.
Placuszki podaję z sosem.

niedziela, 12 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie serowym

Przygotowałam wczoraj potrawę, która podbiła moje kubki smakowe. W sumie to nie tylko moje, ale całej rodziny. Jednak to danie szczególnie przypadło do gustu mnie i mojej 5-latce, do tego stopnia, że o ostatnie kęsy musiałam zaciekle walczyć, bo znikały mi z talerza :-)
Oryginalny przepis znalazłam u Grzegorza na MniamMniam, ze swojej strony dodałam do sosu troszkę białego wina.
Gorąco polecam!



















Polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie serowym
ilość porcji: 4
ilość kalorii w 1 porcji: 441 kcal
____________

500 g polędwicy wieprzowej
1 łyżka masła - najlepiej klarowanego
500 g szparagów zielonych
100 g sera pleśniowego (ja użyłam sera Lazur)
150 g sera mascarpone
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
____________

Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozbijam, solę i pieprzę.

Szparagi obieram do połowy, odcinam zdrewniałe końcówki. Kroję na kawałki 3 cm i gotuję na parze, aż będą al dente.

Na maśle podsmażam mięso na rumiano, dodaję mascarpone, a gdy się rozpuści, ser pleśniowy i wino. Duszę przez chwilkę. Na końcu dodaję szparagi i delikatnie mieszam.

Podaję z kaszą, ryżem lub makaronem.