poniedziałek, 29 lipca 2013

Koktajl ananasowo-bazyliowy

Przepis ten odkryłam w starym (już kilkunastoletnim) egzemplarzu Kuchni. Widziałam go tam wielokrotnie, jednak dopiero w zeszłym roku odważyłam się go wypróbować. Od tego momentu skutecznie gasi pragnienie moje i moich gość. To kolejny przepis, gdzie znane mi składniki stworzyły nową niepowtarzalną jakość! Polecam szczególnie dzisiaj (w moim pokoju na termometrze 30 stopni :)

















Koktajl ananasowo-bazyliowy
ilość porcji: 2 (4)
ilość kalorii w 1 porcji: 162 kcal (81 kcal)
____________

1 dojrzały ananas
kilka gałązek bazylii
400 ml wody
lód

ew. sok z cytryny i miód do smaku
____________

Ananasa obieram i miksuję z bazylią (wrzucam listki i łodyżki), wodą i lodem w blenderze.
Gotowe!

Ja uwielbiam ten koktajl w skoncentrowanej wersji, więc dodaję mało wody. Dla mniej odważnych proponuję dodać więcej wody i ew. koktajl doprawić sokiem z cytryny i odrobiną miodu.
_____________________


Dla ochłody    Zielnik Kuchenny 2013 

poniedziałek, 22 lipca 2013

Pasta z bobu

Ostatnio ogarnęła mnie mała obsesja dotycząca różnych past do smarowania pieczywa. Testuję różne przepisy, niektóre powtarzam, innych szybko się pozbywam. Ta pasta zdecydowanie zalicza się do tych pierwszych, zagości u mnie na stałe.



























Pasta z bobu
ilość porcji: 6 (8)
ilość kalorii w 1 porcji: 141 kcal (105 kcal)

przepis pochodzi ze strony www.okuchnia.pl
____________

400 g bobu
40 g sera grana padano (lub parmezanu)
4 łyżki oliwy extra virgine
1 ząbek czosnku
2 gałązki majeranku (lub oregano)
sól i pieprz
____________

Bób gotuję do miękkości. Studzę i obieram.
Do miksera wrzucam bób, starty ser, majeranek i oliwę. Miksuję na gładko.
Doprawiam do smaku.

Najlepiej smakuje na chrupiącej grzance z dodatkiem jajka na twardo.
 _________________

 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

niedziela, 21 lipca 2013

Kostka maślankowo-cytrynowa

To jedno z moich ulubionych ciast. Jest idealne na upalne dni. Maślanka + skórka cytrynowa nadają niesamowity aromat. Spróbujcie koniecznie!






















Kostka maślankowo-cytrynowa 
ilość porcji: 12 (16)
ilość kalorii w 1 porcji: 413 kcal (310 kcal)
____________
SPÓD 
200 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 gram cukru
1 jajko
100 gram zimnego masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego (niekoniecznie)

PIANKA MAŚLANKOWA 
500 ml maślanki
700 ml śmietanki kremowej 30%
100 gram cukru pudru
1 cytryna
2 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka

WIŚNIE W ŻELU 
350 gram wiśni (mogą być mrożone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
____________

Kruche ciasto przygotowuję zazwyczaj w melakserze: do misy wrzucam pokrojone zimne masło i mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a następnie dokładnie miksuję. Gdy są dobrze wymieszane, dodaję roztrzepane jajko i aromat waniliowy. Jeśli jajko nie jest zbyt duże, dodaję 1-2 łyżki zimnej wody. Miksuję tak długo, aż powstanie jednolita kula ciasta.

Ciasto rozwałkowuję w kwadratowej formie do pieczenia 25 x 25 cm, wyłożonej pergaminem. Piekę około 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczony spód studzę.

Maślankę mieszam z cukrem pudrem i dodaję skórkę otartą z całej cytryny.

Mleko podgrzewam (nie gotuję) i dodaję żelatynę. Mieszam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzę.
Chłodne mleko mieszam najpierw z kilkoma łyżkami maślanki, później z resztą i kiedy całość zacznie lekko tężeć, dodaję ubitą śmietaną.

Masę przekładam na ostudzony całkowicie spód z ciasta i wkładam do lodówki na min. 2 godziny.

Wydrylowane wiśnie mieszam z cukrem i odstawiam. Kiedy puszczą sok, odlewam około pół szklanki (będzie potrzebny za chwilę), a wiśnie przekładam do rondelka i zagotowuję. Sok mieszam ze skrobią po czym dodaję do gotujących się wiśni i mieszając jeszcze raz doprowadzam do wrzenia. Odstawiam do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto kroję w kwadraty. Przed podaniem, na wierzch każdego kładę łyżkę wiśni w żelu. _________________

 

sobota, 20 lipca 2013

Szaszłyki z indyka z kiełbaskami

Po krótkiej przerwie wracam, tym razem z przepisem typowo letnim, grillowym.
Lubię ten przepis, ponieważ nie jest banalny, a przy okazji dość prosty i szybki do przygotowania. Jest to oczywiście również smaczne danie, bo tylko takie prezentuje Wam tutaj na blogu :)

















Szaszłyki z indyka z kiełbaskami
ilość porcji: 6
ilość kalorii w 1 porcji: 145 kcal
____________
400 g piersi z indyka (4 plastry)
4 łyżki musztardy (ja lubię dodawać pełnoziarnistą)
4 frankfurterki
1 łyżka oliwy lub oleju
sól i pieprz
____________

Mięso starannie rozbijam. Nie może być zbyt cienkie, po prostu tak grube, aby dało się z łatwością zawijać.
Każdy plaster mięsa oprószam solą i pieprzem, smaruję musztardą.

Na każdym kawałku wzdłuż krótszego boku układam po jednej kiełbasce i mocno roluję. Roladki kroję w grube plastry (po ok. 2 cm), nadziewam na patyczki (po 4-5 krążków na patyczek).
Szaszłyki smaruję oliwą.
Piekę przez ok. 15 minut (niezbyt długo, bo wyschną), kilkakrotnie odwracając.