niedziela, 25 sierpnia 2013

Figi z mozzarellą i szynką parmeńską

Lato już nas nie rozpieszcza ciepłem, poranki bywają chłodne i wilgotne. Zioła na rabatce mają się jednak dobrze i podpowiadają włoskie smaki. Tak też było dzisiaj rano, kiedy to przemówiła do mnie bazylia :)





















Figi z mozzarellą i szynką parmeńską
ilość porcji: 4
ilość kalorii w 1 porcji: 340 kcal
____________

4 świeże figi
250 g mozzarelli
100 g szynki parmeńskiej
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego czerwonego
bazylia - świeża
____________

Figi kroję na ćwiartki lub na sześć części.
Oliwę mieszam z octem, wkładam do tej marynaty pokrojone figi. Odstawiam na ok. 15 min.
Mozzarellę kroję, a szynkę rwę na mniejsze kawałki - ilość taka sama, jak ilość kawałków figowych.
Na wykałaczkę nadziewam po kawałku figi, sera i szynki.
Dekoruję listkami bazylii.
Przed podaniem skrapiam pozostałą marynatą.