niedziela, 8 grudnia 2013

Praliny z pistacjami i likierem Bailey's

I jeszcze przepis na słodkie co nieco. To bardzo smaczny drobiazg do świątecznej kawy.
































Praliny z pistacjami i likierem Bailey's
ilość: 20-25 sztuk

przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
____________
80 g biszkoptów
80 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
20 g zmielonych migdałów lub orzechów
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki likieru Baileys (lub w wersji bezalkoholowej kremówki)
pistacje do obtoczenia  (mogą być solone)
____________

Biszkopty bardzo drobno kruszę.
Czekoladę ścieram na najdrobniejszej tarce.
Łączę wszystkie składniki, zagniatając lub miksując.

Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w posiekanych pistacjach.

Przechowuję w lodówce przez kilka dni.

Tatar ze śledzi

Ten przepis czekał na dodanie prawie rok, no i się doczekał :) Bardzo fajny i szybki sposób na śledzie, nie tylko świątecznego!































Tatar ze śledzi
ilość porcji: 6
____________

250 g matiasów
70 g ogórków kiszonych lub konserwowych
70 g marynowanych grzybków
20 g papryki marynowanej
8 czarnych oliwek
1 cebula
pieprz
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy – z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka posiekanej natki
____________

Śledzie moczę w ziemnej wodzie przez godzinę, zmieniając wodę dwukrotnie.
Tak przygotowane śledzie osuszam i kroję kosteczkę.

Cebulę siekam.
Ogórki, grzybki, paprykę i oliwki kroję w kostkę.

Wszystkie składniki mieszam i doprawiam.

Śledzie Królowej Sylwii

Nadchodzą święta, czas uzupełnić dział przystawek rybnych. Te śledzie należą do moich ulubionych. Ich przygotowanie zabiera troszkę czasu, jednak uważam, że warto!






























Śledzie Królowej Sylwii
ilość porcji: 6
____________

250 g matiasów
3 łyżki kaparów z zalewy
2 szalotki
3 ogórki konserwowe
50 g grzybów w occie
1 jabłko (słodkie)
1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki cukru pudru
sól, pieprz
1 szczypta chili
____________

Śledzie moczę w ziemnej wodzie przez godzinę, zmieniając wodę dwukrotnie.
Tak przygotowane śledzie osuszam i kroję w skośne kawałki o szerokości około 2 cm.

Kapary, cebulę, grzyby i korniszony siekam i łączę z pokrojony w drobną kosteczkę jabłkiem.
Jogurt mieszam z majonezem i doprawiam.
W naczyniu układam warstwami śledzie, posiekane dodatki i polewam sosem.

Odstawiam do lodówki, najlepiej na noc, aby aromaty się połączyły.