niedziela, 31 sierpnia 2014

Gulasz z grzybami leśnymi

Uwielbiam zbierać grzyby! A tak się składa, że las widzę z okien swojego domu. Tak więc jak tylko rozpoczyna się sezon, wędruję do lasu kilka razy w tygodniu. W tym roku grzyby pojawiły się u nas dość wcześnie. Ususzyłam już ich zacny słoiczek, a i w daniach obiadowych pojawiły się już także kilka razy. Dzisiaj był pyszny gulasz.

























Gulasz z grzybami leśnymi
ilość porcji: 4
____________ 

500 g wołowiny
300 g grzybów leśnych  (u mnie podgrzybki)
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 marchewki
400 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
3 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
____________ 

W dużym garnku na 1 łyżce oleju podsmażam posiekaną cebulę i ząbki czosnku (w całości).

Mięso kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż się zrumieni (najlepiej mniejszym partiami).
Mięso dodaję do cebuli, a na patelnię wlewam bulion, przez chwilę podgrzewam zbierając smak, dodaję do mięsa.

Do garnka dodaję jeszcze liście laurowe, ziele angielskie, posiekany rozmaryn i sól.
Duszę przez 1 godzinę pod przykryciem.

Po tym czasie dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę i grzyby (które wcześniej płuczę na sicie).
Duszę kolejne 30 minut.

Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiam sos solą i pieprzem.
Skrobię mieszam z kilkoma łyżkami zimnej wody i zagęszczam sos.

Podaję z kaszą lub ziemniakami.

sobota, 30 sierpnia 2014

Krem z pieczonej papryki

Rozpoczynam już powoli sezon, w którym zupy będą gościły bardzo często na naszym stole. Zupy to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy zawsze mieć pod ręką coś, co nas rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni. Dodatkowo zupy można przygotowywać z wyprzedzeniem, a później serwować łatwo, nawet po jednej porcji. No i jak się postaramy, to mogą być one sycące, a zarazem niezbyt kaloryczne!























Krem z pieczonej papryki
ilość porcji: 4
____________ 

4 strąki czerwonej papryki
2 średnie ziemniaki
1 litr wywaru jarzynowego
3 gałązki tymianku sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)
____________

Papryki opiekam w piekarniku (200 stopni z termoobiegiem) aż zrobią się prawie czarne.
Gorące wkładam do szczelnego pojemnika na ok. 15 minut, a następnie obieram ze skórki.

Miąższ kroję w paski i wrzucam do gorącego wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Dodaję liście tymianku, sól i pieprz, gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.

Gotową zupę miksuję na krem i ewentualnie doprawiam do smaku.

Podaję posypaną tymiankiem lub z kleksem śmietany/jogurtu.