czwartek, 20 listopada 2014

Krem z cukinii i kalarepy z serem pleśniowym

Oto kolejna zupa na chłodne dni. Jak zwykle szybka i prosta, jednak z charakterem! Tym razem jej smak podkręca ser pleśniowy. Ja użyłam gorgonzoli, ale  z powodzeniem można tutaj wykorzystać dowolny ser pleśniowy.






























Krem z cukinii i kalarepy z serem pleśniowym
ilość porcji:4
____________

3-4 małe cukinie
1 kalarepa
1/2 litra wywaru warzywnego
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
100 g sera pleśniowego
sól, pieprz
____________

Do gorącego bulionu wrzucam obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę oraz pokrojoną wraz ze skórką cukinię.
(Cukinii wydaje się być dużo, jednak składa się ona przede wszystkim z wody, dlatego po ugotowaniu jej ilość będzie odpowiednia, aby zupa nabrała odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo cukinia zwiększy objętość płynu, dzięki czemu możemy użyć tutaj tylko pół litra wywaru.)

Gotuję ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy zupę miksuję.

Dodaję ser, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze raz miksuję aż konsystencja będzie gładka.

Podaję np. z grzankami.