niedziela, 8 lutego 2015

Czekoladowe ciasto korzenne


No to może jeszcze dorzucę coś na deser! To ciasto podbija zawsze serca i brzuchy uczniów, ponieważ dość często przygotowuję je na życzenie córek na szkolne imprezy. No bo jakie dziecko nie lubi czekolady??? Piekę je zazwyczaj na dość dużej blaszce, z podwójnej porcji, wtedy powstają niezbyt wysokie kosteczki, takie w sam raz na kilka kęsów zjadanych w przelocie na szkolnej dyskotece :-) Dżem, którym ciasto jest przełożone, zapewnia mu fajną wilgotność.
P.S. Najlepiej przygotować z 1 dniowym wyprzedzeniem.

Czekoladowe ciasto korzenne
ilość porcji: około 12
blaszka 25x25 cm

przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
 ____________

125 g masła
150 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
4 jajka
115 g mąki pszennej
1 łyżka przyprawy korzennej
2 łyżki likieru amaretto (można pominąć)

NADZIENIE:
1 słoik dżemu morelowego

POLEWA:
40 g masła
120 g gorzkiej czekolady
____________

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę.

Mąkę i przyprawę przesiewam.

Miękkie masło ucieram ze 100 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodaję żółtka oraz czekoladę. Następnie dodaję likier oraz mąkę. Miksuję przez chwilę, do momentu, aż składniki się połączą.

Białka ubijam na sztywno, dodając pod sam koniec cukier.

Do masy czekoladowej dodaję stopniowo białka, mieszając łyżką.

Dno niedużej foremki (np. okrągłej o średnicy 20 - 21 cm, lub kwadratowej 25x25 cm) wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto przekładam do foremki i piekę 30-40 minut w 160ºC.

Gotowe ciasto studzę, a następnie przecinam i przekładam konfiturą.

Czekoladę i masło topię w kąpieli wodnej. Taką polewą pokrywam ciasto, tworząc dekoracyjny wzór lub posypując np. płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

Czerwona kapusta duszona z winem i rodzynkami


W ostatnich dwóch wpisach królowało mięso, czas zrównoważyć to przepisem warzywnym. Oto moja ukochana wersja czerwonej kapusty, wzbogacona winem i rodzynkami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego mięsa, np. Pieczonej kaczki, ale sprawdzi się także w lżejszych kompozycjach.

Czerwona kapusta duszona z winem i rodzynkami
ilość porcji: 6
____________ 

1 kg czerwonej kapusty
100 ml czerwonego wina
250 ml bulionu
50 g rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
cukier, sól
____________

Kapustę szatkuję i solę. Mieszam i odstawiam na pół godziny, żeby puściła sok. Jeśli soku jest dużo, można go odcisnąć.

Kapustę zalewam wrzącą wodą, tak aby ją przykryła i zagotowuję, a następnie odlewam wodę.

Masło rozgrzewam w rondlu, dodaję mąkę i chwilę przesmażam. Dodaję wino i bulion, robiąc zasmażkę.

Do kapusty dodaję zasmażkę, opłukane rodzynki, doprawiam cukrem i solą.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym



Ten przepis pochodzi z książki o daniach do przygotowania w kociołku, nad ogniskiem. Ja przygotowuję go równie często jako typowe danie obiadowe, podając najczęściej z kaszą lub kluseczkami. W wersji kociołkowej można go z powodzeniem podać w towarzystwie dobrego pieczywa. 

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym
ilość porcji: 4

____________

600 g polędwiczki wieprzowej
100 g sera pleśniowego (np. Lazur)
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
150 ml śmietanki (min. 22%)
sól, pieprz
____________

Na oleju podsmażam na złoto posiekaną drobno cebulę.
Następnie dodaję mięso pokrojone w paseczki oraz zmiażdżony czosnek, smażę przez chwilę.

Dolewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
Następnie dodaję pokruszony ser, a gdy się rozpuści dodaję śmietankę i doprawiam.

Do sosu można dodać świeże zioła, które wzbogacą smak, np. natkę pietruszki lub estragon.