poniedziałek, 29 czerwca 2015

Zupa z białej kapusty z chrzanem



Dzisiaj szybka i syta zupa, która zaskoczyła nas swym nietuzinkowym smakiem. Do jej ugotowania idealnie nadaje się młoda kapusta, której teraz wszędzie pod dostatkiem. Polecam!

Zupa z białej kapusty z chrzanem
ilość porcji: 4
_____________

750 g białej kapusty (najlepiej młodej)
2 cebule 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 litr wywaru jarzynowego
2-3 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
150 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
_____________

Kapustę siekam w niezbyt wąskie, a zarazem niezbyt długie paski.
Cebulę kroję w piórka.

Na maśle najpierw szklę cebulę, a następnie dodaję kapustę i duszę ok. 10 minut.

Całość zalewam wywarem i gotuję aż kapusta zmięknie, czyli ok. 20-30 minut.

 Do cebuli dodaję chrzan i śmietankę.
 Całość doprawiam solą, pieprzem i koperkiem.

_____________

P.S. Do zupy można dodać kawałki kiełbasy lub podsmażone skwarki z boczku.

wtorek, 23 czerwca 2015

Kurczak pieczony z czosnkiem, cytryną i rozmarynem



Rozmaryn to ostatnio moje ulubione zioło, dodaję je wszędzie, nawet do deserów - patrz Gruszki w winie z mascarpone. W tym wypadku pojawia się w towarzystwie czosnku i cytryny - czyli klasyka śródziemnomorska. Jest jeden z szybkich niedzielnych przepisów, który dość często wykorzystuję. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo aromatyczny i kruchy. Można go podać zarówno z lekką sałatką, jak i z ryżem lub kluseczkami.

Kurczak pieczony z czosnkiem, cytryną i rozmarynem
ilość porcji: 4-6
_____________

1 kurczak (najlepiej wiejski lub zagrodowy)
1 łyżka oliwy
4 gałązki rozmarynu
1 cytryna
4 główki czosnku
40 g masła
20 ml octu winnego
sól i pieprz
 _____________

Kurczaka nacieram oliwą, solę, pieprzę.

Wnętrze nadziewam cząstkami cytryny, rozmarynem oraz ząbkami z 1 główki czosnku. Zaszywam. Piekę w 200 stopniach pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając tworzącym się sosem.  
Pozostałe główki czosnku kroję w poprzek na pół i dokładam do kurczaka. Masło roztapiam w rondelku i mieszam z octem. Polewam tym mięso, przykrywam i piekę kolejne 30 minut. 

Po tym czasie mięso odkrywam i piekę przez około 10-15 minut, tak aby skórka kurczaka się zbrązowiła. 

_____________ 

P.S. Powstały sos można podać bez dodatków, można też wymieszać z 1-2 łyżkami śmietany, a jeśli ktoś lubi, to zagęścić. Ja najczęściej do zagęszczania używam tzw. buerre manie - czyli mieszam miękkie masło z mąką w proporcji 1:1, a następnie dodaję do sosu (zazwyczaj wystarczy 1-2 łyżeczki).

niedziela, 7 czerwca 2015

Krem amaretto z truskawkami


Pięknie wygląda i świetnie smakuje! Migdałowy krem doskonale komponuje się z truskawkami, malinami lub borówkami. Lekko, orzeźwiająco i aromatycznie, czego chcieć więcej?

Krem amaretto z truskawkami
ilość porcji: 6
ilość kalorii w 1 porcji: 170 kcal

inspirowany przepisem ze strony Ósmy Kolor Tęczy
_____________

100 g serka mascarpone
150 g jogurtu greckiego
30-40 g ksylitolu (lub 60 g cukru)
1 żółtko + 2 jajka
1 łyżka likieru amaretto

truskawki / maliny / borówki itp.
_____________

3 żółtka ubijam z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę.

Do masy żółtkowej dodaję likier, serek i jogurt, nadal miksując do połączenia składników.

Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do masy, mieszając delikatnie za pomocą łyżki.

Krem schładzam w lodówce przez 1 godzinę.

Podaję z truskawkami.

_____________

P.S. W oryginalnym przepisie nie było jogurtu i tylko 1 białko, jednak ja wolę lżejszą konsystencję, stąd pojawiły się 2 białka i jogurt.
Aby smak migdałów był bardziej wyczuwalny, można dodać więcej likieru, wtedy jednak konsystencja się jeszcze bardziej się rozrzedzi.

Pierogi leniwe jaglane


Dzisiaj moja rodzina zajadała się klasycznymi leniwymi - przepis tutaj, a ja jako miłośniczka kaszy jaglanej postanowiłam zrobić użytek z prosa również w tym wypadku. W lodówce mam prawie zawsze ugotowaną kaszę, którą wykorzystuję na różne sposoby (może w końcu uda mi się zrobić zdjęcia tych potraw i umieszczę przepisy na blogu). Tym razem kasza wylądowała na moim talerzu w formie pysznych serowych kluseczek polanych cynamonowym masłem... pycha!
Przepis jest bardzo podobny do typowych leniwych, smak i konsystencja również.


Pierogi leniwe jaglane

ilość porcji: 2-3
czas przygotowania: do 30 minut
____________

250 g chudego twarogu
1 łyżka ksylitolu (lub 1-2 łyżki cukru)
1 jajo
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (to ok. 1/3 szklanki suchej)
1 szklanka mąki jaglanej

masło + ksylitol (lub brązowy cukier) + cynamon
____________

Ser, żółtko, ksylitol, kaszę i mąkę miksuję w melakserze na gładką masę.

Dodaję ubite na sztywno białko i jeszcze chwilę miksuję.

Wykładam ciasto na stolnicę, podsypuję mąką, formuję wałek i tnę go na skośne kawałki.

Pierogi wrzucam do wrzątku i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni roztapiam masło z ksylitolem (lub cukrem) i cynamonem, wrzucam ugotowane pierogi i mieszam.