niedziela, 16 września 2012

Roladki z indyka z cukinią

Doszłam już do siebie, więc dzisiaj coś ambitniejszego na obiad. Apetyczne roladki z indyka, z cukinią i szynką parmeńską. A do tego pyszne warzywa. 


Jest to danie efektowne, a jednocześnie niezbyt czasochłonne (oczywiście jest to pojęcie względne :-)

Roladki z indyka z cukinią
ilość porcji: 4
____________  

4 duże plastry piersi indyka
8 cienkich plastrów wędzonej szynki
3 małe cukinie
2 marchewki
1 por
szalotki
oliwa
sól, pieprz
150 ml białego wina
150 ml bulionu
200 g jogurtu greckiego
____________

Marchewki obieram. Cukinię myję.
Marchewki i cukinie kroję w cienkie długie plastry.
Pory oczyszczam i kroję w długie paseczki.

Mięso rozbijam mocno, solę i pieprzę. 
Na każdym kawałku mięsa układam kilka plastrów cukinii i dwa plastry szynki. Płaty mięsa zwijam i spinam wykałaczkami.

Smażę roladki na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Następnie wyciągam na moment roladki i wrzucam na patelnię posiekane szalotki. Chwilę smażę a następnie dodaję wino i bulion. Wkładam z powrotem roladki i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.

Na drugiej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, podsmażam marchew i pory. Po chwili dodaję cukinię. Smażę przez kilka minut, aby warzywa były miękkie, ale nadal chrupiące. Doprawiam solą i pieprzem.

Roladki wyjmuję z sosu i trzymam w cieple, a na patelnię dodaję jogurt. Mieszam, doprawiam do smaku i ew. miksuję na gładko. 

Roladki podaję na warzywach, polane sosem. 
Można do ugotowanych warzyw dodać ugotowany makaron (najlepiej tagliatelle) i wymieszać.

3 komentarze:

  1. Roladki prezentują się doskonale i wykwintnie. Bardzo mi się podobają.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają zielone kawałki nadzienia cukiniowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podobają te zielone wstawki w roladzie, dlatego wciskam tam jak najbardziej zielone plastry cukinii, czyli właściwie samą skórkę cukiniową :-)

      Usuń