Doszłam już do siebie, więc dzisiaj coś ambitniejszego na obiad. Apetyczne roladki z indyka, z cukinią i szynką parmeńską. A do tego pyszne warzywa.
Jest to danie efektowne, a jednocześnie niezbyt czasochłonne (oczywiście jest to pojęcie względne :-)
Roladki z indyka z cukinią
ilość porcji: 4
____________
4 duże plastry piersi indyka
8 cienkich plastrów wędzonej szynki
3 małe cukinie
2 marchewki
1 por
szalotki
oliwa
sól, pieprz
150 ml białego wina
150 ml bulionu
200 g jogurtu greckiego
____________
Marchewki obieram. Cukinię myję.
Marchewki i cukinie kroję w cienkie długie plastry.
Pory oczyszczam i kroję w długie paseczki.
Mięso rozbijam mocno, solę i pieprzę.
Na każdym kawałku mięsa układam kilka plastrów cukinii i dwa plastry szynki. Płaty mięsa zwijam i spinam wykałaczkami.
Smażę roladki na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Następnie wyciągam na moment roladki i wrzucam na patelnię posiekane szalotki. Chwilę smażę a następnie dodaję wino i bulion. Wkładam z powrotem roladki i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
Na drugiej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, podsmażam marchew i pory. Po chwili dodaję cukinię. Smażę przez kilka minut, aby warzywa były miękkie, ale nadal chrupiące. Doprawiam solą i pieprzem.
Roladki wyjmuję z sosu i trzymam w cieple, a na patelnię dodaję jogurt. Mieszam, doprawiam do smaku i ew. miksuję na gładko.
Roladki podaję na warzywach, polane sosem.
Można do ugotowanych warzyw dodać ugotowany makaron (najlepiej tagliatelle) i wymieszać.
Roladki prezentują się doskonale i wykwintnie. Bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Pięknie wyglądają zielone kawałki nadzienia cukiniowego :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się podobają te zielone wstawki w roladzie, dlatego wciskam tam jak najbardziej zielone plastry cukinii, czyli właściwie samą skórkę cukiniową :-)
Usuń