niedziela, 8 grudnia 2013

Praliny z pistacjami i likierem Bailey's


I jeszcze przepis na słodkie co nieco. To bardzo smaczny drobiazg do świątecznej kawy.


Praliny z pistacjami i likierem Bailey's

ilość: 20-25 sztuk

przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
____________

80 g biszkoptów
80 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
20 g zmielonych migdałów lub orzechów
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki likieru Baileys (lub w wersji bezalkoholowej kremówki)
pistacje do obtoczenia  (mogą być solone)
____________

Biszkopty bardzo drobno kruszę.

Czekoladę ścieram na najdrobniejszej tarce.

Łączę wszystkie składniki, zagniatając lub miksując.

Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w posiekanych pistacjach.
____________

Przechowuję w lodówce przez kilka dni.

12 komentarzy:

  1. Wow ! Oczarowały mnie , uwielbiam pistacje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast likieru Baileys można by użyć likieru kawowego Kahlua?
    Jak myślisz.

    Pozdrawiam ciepło.
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, w końcu kakao i kawa pasują do siebie :)

      Usuń
    2. Dziękuję Ci za odpowiedź.
      W takim razie użyję Kahlua i dam znać jak wyszło :)

      Dorota

      Usuń
  3. Czy można użyć rozpuszczonej czekolady, zamiast startej, czy wówczas praliny nie wyjdą?

    alkimia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że wtedy mogą być zbyt klejące, żeby je uformować. Chyba, że poczekasz aż masa przestygnie.

      Usuń
  4. Wesołych Świąt Aganiok! :)

    OdpowiedzUsuń