piątek, 23 maja 2014

Krem z cukinii z curry - na ciepło i zimno

Ochłonęłam już po przeczytaniu książki Kuchnia bez pszenicy. Łapię równowagę i poszukuję nowych smaków. Ostatnio skręcam w stronę kuchni pięciu przemian, zwiększając m.in. ilość zjadanych warzyw. Wszystkie zmiany staram się wprowadzać rozważnie, dając sobie czas na znalezienie nowych przepisów i ulubionych smaków. Nie jest łatwo, bo baza sprawdzonych przepisów dawała mi poczucie bezpieczeństwa. Teraz buduję ją prawie od nowa. Jest jednak bardzo ciekawie, bo po raz pierwszy bardziej skupiam się na własnych pomysłach, odczuciach i pragnieniach, niż na przepisach, które albo wpadły mi w oko, albo domagają się ich domownicy.

Dzisiaj pyszna zupa, której konsystencja i smak mnie zachwyciły!Świetna na ciepło, jak i podana w temp. pokojowej, a nawet lekko schłodzona!







Krem z cukinii z curry 
ilość porcji: 4
____________

1 kg młodej cukinii (ok. 3-4 sztuki)
1 cebula
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego, ew. oliwy)
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
pół szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej wiejskiej śmietany
____________

W garnku rozpuszczam masło i wrzucam posiekaną cebulę. Smażę, aż cebula się zeszkli.
Dodaję pokrojoną w kostkę cukinie, podsmażam przez chwilę, dodaję curry. Smażę jeszcze minutę.
Dodaję bulion i gotuję na wolnym ogniu przez 30 minut.

Zupę miksuję na gładko, doprawiam solą i pieprzem.
Podaję na ciepło lub zimno z kleksem jogurtu lub śmietany.

1 komentarz: