wtorek, 21 października 2014

Krem z dyni na ostro

Lubię dynię przede wszystkim za jej kolor i formę. Często jednak po ugotowaniu staje się mdła i bez wyrazu. Ta zupa, to jedna z nielicznych wersji, która mi smakuje. Dodatek porów i kminku powoduje, że zupa ma swój charakter!




















Krem z dyni na ostro
ilość porcji:4
____________ 

1 kg dyni
2 pory
1 ząbek czosnku
1 litr wywaru jarzynowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
jogurt lub kwaśna śmietana do dekoracji
____________ 

Dynię obieram i miąższ kroję w kostkę.

Pory kroję w talarki.

W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory i posiekany ząbek czosnku. Smażę przez kilka minut cały czas mieszając.

Dodaję kminek oraz imbir i smażę jeszcze przez chwilę.

Do garnka wrzucam dynię i wlewam rosół.

Gotuję na małym ogniu około 30 minut.

Zupę miksuję lub przecieram, na końcu doprawiam solą i pieprzem.

Podaję gorącą, udekorowaną np. kleksem jogurtu lub śmietany.

2 komentarze: