poniedziałek, 14 września 2015

Krem z pieczonych pomidorów


Ten krem ostatnio często gości na moim stole. Jest to po prostu zupa doskonała, bo z moich własnych aromatycznych pomidorów! Wypróbowałam kilka przepisów, jednak ten najprostszy przypadł mi do gustu najbardziej. Mi smakuje z grzankami, ale dzieciaki i tak najbardziej lubią z makaronem, pomimo, że to dość gęsty krem :-)


Krem z pieczonych pomidorów

ilość porcji: 4
inspirowany przepisem Grzegorza ze strony MniamMniam
_____________

1,5 kg pomidorów (najlepsze będą odmiany typu Lima - u mnie w tym roku to Kmicic)
4 łyżki dobrej oliwy extra virgine
1 główka czosnku
sól
50 ml śmietanki
ok. 300 ml bulionu
ew. zioła (rozmaryn / tymianek / bazylia)
_____________

Pomidory obieram ze skórki (najłatwiej jest po prostu sparzyć pomidory wrzątkiem i odstawić na chwilę), kroję na ćwiartki i pozbawiam gniazd nasiennych.

Przekładam pomidory do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozrzucam ząbki czosnku w łupinach oraz ew. zioła (gałązki rozmarynu, tymianku lub bazylii). Całość solę i polewam oliwą.

Wstawiam naczynie na około pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.

Po przestudzeniu pomidory oraz wyduszony z łupinek czosnek miksuję za pomocą blendera.

Zmiksowane pomidory łączę z bulionem, dodaję śmietankę i doprawiam solą.
_____________

Podaję np. z czosnkowymi grzankami.

3 komentarze:

  1. Musi być bajecznie aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną zupę. Jest boska, ale Twoja z własnych pomidorów to już pewnie mistrzostwo świata :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej. :)

    OdpowiedzUsuń