środa, 29 maja 2013

Placuszki ryżowe ze szpinakiem


Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na obiadowe placuszki. Wyglądają bardzo apetycznie, smakują jeszcze lepiej! Nie są to może placuszki lekkie w kalorie, ale można się pokusić o zmniejszenie ilości ryżu, a zwiększenie ilości warzyw, zrezygnować z sera, a wtedy na pewno mocno "schudną".


Placuszki ryżowe ze szpinakiem 

ilość porcji: 2
____________ 

100 g ryżu
200 g szpinaku (świeżego)
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 papryka (czerwona)
1 jajko
3 łyżki mąki
20 g sera (np. goudy)

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól, pieprz, kurkuma
kilka liści mięty
____________

Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Paprykę kroję w drobną kosteczkę.
Ser ścieram na tarce.
Cebulę siekam i podsmażam na 1 łyżeczce oliwy. Po chwili dodaję szpinak i duszę przez chwilę, aż
szpinak odrobinę zmięknie.

W misce mieszam szpinak, ryż, paprykę. Dodaję rozmącone jajko, mąkę i ser.
Z gotowej masy formuję małe placuszki i smażę na pozostałej oliwie.

Jogurt doprawiam solą, pieprzem i kurkumą. Dodaję sok z cytryny i posiekaną miętę.
Placuszki podaję z sosem.

4 komentarze:

  1. Apetyczne te placuszki :) Ostatnio chodzą mi po głowie właśnie takie szpinakowe, ale jeszcze się nie złożyło, bym je zrobiła. Na pewno w końcu to zmienię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne placuszki , zielone i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń