poniedziałek, 22 lipca 2013

Pasta z bobu

Ostatnio ogarnęła mnie mała obsesja dotycząca różnych past do smarowania pieczywa. Testuję różne przepisy, niektóre powtarzam, innych szybko się pozbywam. Ta pasta zdecydowanie zalicza się do tych pierwszych, zagości u mnie na stałe.



























Pasta z bobu
ilość porcji: 6 (8)
ilość kalorii w 1 porcji: 141 kcal (105 kcal)

przepis pochodzi ze strony www.okuchnia.pl
____________

400 g bobu
40 g sera grana padano (lub parmezanu)
4 łyżki oliwy extra virgine
1 ząbek czosnku
2 gałązki majeranku (lub oregano)
sól i pieprz
____________

Bób gotuję do miękkości. Studzę i obieram.
Do miksera wrzucam bób, starty ser, majeranek i oliwę. Miksuję na gładko.
Doprawiam do smaku.

Najlepiej smakuje na chrupiącej grzance z dodatkiem jajka na twardo.
 _________________

 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

3 komentarze:

  1. Fajna pasta :)
    Bób to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, obieranie mi się nie podoba, bo leniwcem jestem... ale chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna pasta! Uwielbiam bób we wszelakiej potaci, więc następnym razem jak pojadę na farmę muszę nazbierać więcej :)

    OdpowiedzUsuń