Po krótkiej przerwie wracam, tym razem z przepisem typowo letnim, grillowym.
Lubię ten przepis, ponieważ nie jest banalny, a przy okazji dość prosty i szybki do przygotowania. Jest to oczywiście również smaczne danie, bo tylko takie prezentuję Wam tutaj na blogu :)
Szaszłyki z indyka z kiełbaskami
ilość porcji: 6
____________
400 g piersi z indyka (4 plastry)
4 łyżki musztardy (ja lubię dodawać pełnoziarnistą)
4 frankfurterki
1 łyżka oliwy lub oleju
sól i pieprz
____________
Mięso starannie rozbijam. Nie może być zbyt cienkie, po prostu tak grube, aby dało się z łatwością zawijać.
Każdy plaster mięsa oprószam solą i pieprzem, smaruję musztardą.
Na każdym kawałku wzdłuż krótszego boku układam po jednej kiełbasce i mocno roluję. Roladki kroję w grube plastry (po ok. 2 cm), nadziewam na patyczki (po 4-5 krążków na patyczek).
Szaszłyki smaruję oliwą.
Piekę przez ok. 15 minut (niezbyt długo, bo wyschną), kilkakrotnie odwracając.
Nie widziałam jeszcze takiej potrawy, ale to może być super alternatywa dla zwykłej kiełbasy z grilla :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Niby kiełbaska jest, ale nie taka typowa i tłusta :)
Usuńwyglądają świetnie:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają, naprawdę. Coś zupełnie innego , pysznego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.