niedziela, 25 sierpnia 2013

Figi z mozzarellą i szynką parmeńską


Lato już nas nie rozpieszcza ciepłem, poranki bywają chłodne i wilgotne. Zioła na rabatce mają się jednak dobrze i podpowiadają włoskie smaki. Tak też było dzisiaj rano, kiedy to przemówiła do mnie bazylia :)


Figi z mozzarellą i szynką parmeńską

ilość porcji: 4
____________

4 świeże figi
250 g mozzarelli
100 g szynki parmeńskiej
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego czerwonego
bazylia - świeża
____________

Figi kroję na ćwiartki lub na sześć części.

Oliwę mieszam z octem, wkładam do tej marynaty pokrojone figi. Odstawiam na ok. 15 min.

Mozzarellę kroję, a szynkę rwę na mniejsze kawałki - ilość taka sama, jak ilość kawałków figowych.

Na wykałaczkę nadziewam po kawałku figi, sera i szynki.

Dekoruję listkami bazylii.

Przed podaniem skrapiam pozostałą marynatą.

2 komentarze:

  1. Pyszne koreczki.
    Wszystkie składniki uwielbiam więc ich połączenie uważam za idealne :)
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny pomysł. Figi uwielbiam. Świetne połączenie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń