niedziela, 29 września 2013

Mufinki z białą czekoladą


Dzisiaj będzie słodko i czekoladowo, chociaż biało. Mufinki to fajne babeczki, bo robi się je szybko i łatwo. A jeśli mamy jeden bazowy przepis, to możemy na jego podstawie robić dziesiątki wariacji. W tym przypadku, możemy z powodzeniem zastąpić czekoladę białą, czarną i gorzką. A zamiast skórki cytrynowej dodać skórki pomarańczowej.


Mufinki z białą czekoladą

ilość: ok. 20 sztuk
____________

SUCHE SKŁADNIKI:
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
100 g białej czekolady
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

MOKRE SKŁADNIKI:
320 ml mleka
2 jaja
160 g stopionego masła

DODATKI:
50 g białej czekolady
____________

Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek, sól i cukier. Mieszam. Dodaję posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową i ponownie delikatnie mieszam. 

Mleko roztrzepuję z jajami i masłem. 

Do mąki dodaję mokre składniki i niezbyt dokładnie mieszam za pomocą łyżki (ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie, żeby mufinki nie zrobiły się twarde i gumowate). 

Foremkę mufinkową natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 3/4 wysokości (najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów), posypuję wierzch posiekaną czekoladą.

Piekę 20 minut w 200 stopniach.

1 komentarz: