czwartek, 3 października 2013

Brokuły zapiekane z jajkami



Uwielbiam brokuły. W sałatkach, zupie, jako dodatek do mięsa - w każdej postaci królują w mojej kuchni. A ostatnio nawet pojawiają się dość często jako danie śniadaniowe!
Ta przystawka to kolejny przykład, jak połączenie dwóch znanych składników potrafi zaskoczyć nasze kubki smakowe.


Brokuły zapiekane z jajkami

ilość porcji: 2
____________

6 dużych różyczek brokuła
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki rosołu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
4 łyżki nasion słonecznika
sól, pieprz
____________

Różyczki brokuła gotuję al dente.
Jajka gotuję na twardo lub półtwardo.

Masło podgrzewam w rondelku, dodaję mąkę i mieszam. Zalewam zimnym mlekiem i rosołem. Doprawiam musztardą, solą, pieprzem i gotuję przez 5 minut.

Na dno foremek do zapiekania wlewam trochę sosu, układam podzielone w cząstki różyczki brokuła oraz połówki jajek. Zalewam pozostałym sosem.
Każdą porcję posypuję startym serem i zapiekam 10 minut w 220 stopniach.

W tym czasie na suchej patelni rumienię delikatnie słonecznik, którym posypuję zapiekanki po wyjęciu ich z piekarnika.

1 komentarz:

  1. pyszny pomysł na trochę inne wydanie brokułów. Ja też je bardzo lubię.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń