Uwielbiam brokuły. W sałatkach, zupie, jako dodatek do mięsa - w każdej postaci królują w mojej kuchni. A ostatnio nawet pojawiają się dość często jako danie śniadaniowe!
Ta przystawka to kolejny przykład, jak połączenie dwóch znanych składników potrafi zaskoczyć nasze kubki smakowe.
Brokuły zapiekane z jajkami
ilość porcji: 2
____________
6 dużych różyczek brokuła
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki rosołu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka musztardy
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
4 łyżki nasion słonecznika
sól, pieprz
____________
Różyczki brokuła gotuję al dente.
Jajka gotuję na twardo lub półtwardo.
Masło podgrzewam w rondelku, dodaję mąkę i mieszam. Zalewam zimnym mlekiem i rosołem. Doprawiam musztardą, solą, pieprzem i gotuję przez 5 minut.
Na dno foremek do zapiekania wlewam trochę sosu, układam podzielone w cząstki różyczki brokuła oraz połówki jajek. Zalewam pozostałym sosem.
Każdą porcję posypuję startym serem i zapiekam 10 minut w 220 stopniach.
W tym czasie na suchej patelni rumienię delikatnie słonecznik, którym posypuję zapiekanki po wyjęciu ich z piekarnika.
pyszny pomysł na trochę inne wydanie brokułów. Ja też je bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!