niedziela, 8 grudnia 2013

Tatar ze śledzi



Ten przepis czekał na dodanie prawie rok, no i się doczekał :) Bardzo fajny i szybki sposób na śledzie, nie tylko świątecznego!


Tatar ze śledzi

ilość porcji: 6
____________

250 g matiasów
70 g ogórków kiszonych lub konserwowych
70 g marynowanych grzybków
20 g papryki marynowanej
8 czarnych oliwek
1 cebula
pieprz
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy – z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka posiekanej natki
____________

Śledzie moczę w ziemnej wodzie przez godzinę, zmieniając wodę dwukrotnie.
Tak przygotowane śledzie osuszam i kroję kosteczkę.

Cebulę siekam.
Ogórki, grzybki, paprykę i oliwki kroję w kostkę.

Wszystkie składniki mieszam i doprawiam.

6 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie:) nie jadłam takiego dania:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to jedna z moich ulubionych wersji śledzia!

      Usuń
  2. Smakowicie się zapowiada. Bardzo lubię śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, że u mnie w domu taki śledź znikłby błyskawicznie, świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny jest ten tatar. Ja dałem ogórki konserwowe z papryką w zalewie chili z Pińczowa. Dodały pikantności potrawie. Tatar został pochłonięty błyskawicznie, będę musiał robić większą ilość, żeby coś dla mnie też zostało. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń