sobota, 30 sierpnia 2014

Krem z pieczonej papryki

Rozpoczynam już powoli sezon, w którym zupy będą gościły bardzo często na naszym stole. Zupy to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy zawsze mieć pod ręką coś, co nas rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni. Dodatkowo zupy można przygotowywać z wyprzedzeniem, a później serwować łatwo, nawet po jednej porcji. No i jak się postaramy, to mogą być one sycące, a zarazem niezbyt kaloryczne!























Krem z pieczonej papryki
ilość porcji: 4
____________ 

4 strąki czerwonej papryki
2 średnie ziemniaki
1 litr wywaru jarzynowego
3 gałązki tymianku sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)
____________

Papryki opiekam w piekarniku (200 stopni z termoobiegiem) aż zrobią się prawie czarne.
Gorące wkładam do szczelnego pojemnika na ok. 15 minut, a następnie obieram ze skórki.

Miąższ kroję w paski i wrzucam do gorącego wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Dodaję liście tymianku, sól i pieprz, gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.

Gotową zupę miksuję na krem i ewentualnie doprawiam do smaku.

Podaję posypaną tymiankiem lub z kleksem śmietany/jogurtu.

1 komentarz:

  1. Zupka zapowiada się pysznie, nie jadłam nigdy takiej.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń