niedziela, 8 lutego 2015

Czekoladowe ciasto korzenne


No to może jeszcze dorzucę coś na deser! To ciasto podbija zawsze serca i brzuchy uczniów, ponieważ dość często przygotowuję je na życzenie córek na szkolne imprezy. No bo jakie dziecko nie lubi czekolady??? Piekę je zazwyczaj na dość dużej blaszce, z podwójnej porcji, wtedy powstają niezbyt wysokie kosteczki, takie w sam raz na kilka kęsów zjadanych w przelocie na szkolnej dyskotece :-) Dżem, którym ciasto jest przełożone, zapewnia mu fajną wilgotność.
P.S. Najlepiej przygotować z 1 dniowym wyprzedzeniem.

Czekoladowe ciasto korzenne
ilość porcji: około 12
blaszka 25x25 cm

przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
 ____________

125 g masła
150 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
4 jajka
115 g mąki pszennej
1 łyżka przyprawy korzennej
2 łyżki likieru amaretto (można pominąć)

NADZIENIE:
1 słoik dżemu morelowego

POLEWA:
40 g masła
120 g gorzkiej czekolady
____________

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę.

Mąkę i przyprawę przesiewam.

Miękkie masło ucieram ze 100 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodaję żółtka oraz czekoladę. Następnie dodaję likier oraz mąkę. Miksuję przez chwilę, do momentu, aż składniki się połączą.

Białka ubijam na sztywno, dodając pod sam koniec cukier.

Do masy czekoladowej dodaję stopniowo białka, mieszając łyżką.

Dno niedużej foremki (np. okrągłej o średnicy 20 - 21 cm, lub kwadratowej 25x25 cm) wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto przekładam do foremki i piekę 30-40 minut w 160ºC.

Gotowe ciasto studzę, a następnie przecinam i przekładam konfiturą.

Czekoladę i masło topię w kąpieli wodnej. Taką polewą pokrywam ciasto, tworząc dekoracyjny wzór lub posypując np. płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

1 komentarz:

  1. Pyszności. Uwielbiam korzenne smaki i zapachy. Ciasto pysznie się prezentuje.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń