niedziela, 8 lutego 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym



Ten przepis pochodzi z książki o daniach do przygotowania w kociołku, nad ogniskiem. Ja przygotowuję go równie często jako typowe danie obiadowe, podając najczęściej z kaszą lub kluseczkami. W wersji kociołkowej można go z powodzeniem podać w towarzystwie dobrego pieczywa. 


Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

ilość porcji: 4

____________

600 g polędwiczki wieprzowej
100 g sera pleśniowego (np. Lazur)
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
150 ml śmietanki (min. 22%)
sól, pieprz
____________

Na oleju podsmażam na złoto posiekaną drobno cebulę.
Następnie dodaję mięso pokrojone w paseczki oraz zmiażdżony czosnek, smażę przez chwilę.

Dolewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
Następnie dodaję pokruszony ser, a gdy się rozpuści dodaję śmietankę i doprawiam.

Do sosu można dodać świeże zioła, które wzbogacą smak, np. natkę pietruszki lub estragon.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam polędwiczki, uwielbiam ser pleśniowy. Pyszne danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń