Dzisiaj szybka i syta zupa, która zaskoczyła nas swym nietuzinkowym smakiem. Do jej ugotowania idealnie nadaje się młoda kapusta, której teraz wszędzie pod dostatkiem. Polecam!
Zupa z białej kapusty z chrzanem
ilość porcji: 4
_____________
750 g białej kapusty (najlepiej młodej)
2 cebule 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 litr wywaru jarzynowego
2-3 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
150 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka siekanego koperku
sól, pieprz
_____________
Kapustę siekam w niezbyt wąskie, a zarazem niezbyt długie paski.
Cebulę kroję w piórka.
Na maśle najpierw szklę cebulę, a następnie dodaję kapustę i duszę ok. 10 minut.
Całość zalewam wywarem i gotuję aż kapusta zmięknie, czyli ok. 20-30 minut.
Do cebuli dodaję chrzan i śmietankę.
Całość doprawiam solą, pieprzem i koperkiem.
_____________
Do zupy można dodać kawałki kiełbasy lub podsmażone skwarki z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz