wtorek, 23 czerwca 2015

Kurczak pieczony z czosnkiem, cytryną i rozmarynem



Rozmaryn to ostatnio moje ulubione zioło, dodaję je wszędzie, nawet do deserów - patrz Gruszki w winie z mascarpone. W tym wypadku pojawia się w towarzystwie czosnku i cytryny - czyli klasyka śródziemnomorska. Jest jeden z szybkich niedzielnych przepisów, który dość często wykorzystuję. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo aromatyczny i kruchy. Można go podać zarówno z lekką sałatką, jak i z ryżem lub kluseczkami.

Kurczak pieczony z czosnkiem, cytryną i rozmarynem
ilość porcji: 4-6
_____________

1 kurczak (najlepiej wiejski lub zagrodowy)
1 łyżka oliwy
4 gałązki rozmarynu
1 cytryna
4 główki czosnku
40 g masła
20 ml octu winnego
sól i pieprz
 _____________

Kurczaka nacieram oliwą, solę, pieprzę.

Wnętrze nadziewam cząstkami cytryny, rozmarynem oraz ząbkami z 1 główki czosnku. Zaszywam. Piekę w 200 stopniach pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas polewając tworzącym się sosem.  
Pozostałe główki czosnku kroję w poprzek na pół i dokładam do kurczaka. Masło roztapiam w rondelku i mieszam z octem. Polewam tym mięso, przykrywam i piekę kolejne 30 minut. 

Po tym czasie mięso odkrywam i piekę przez około 10-15 minut, tak aby skórka kurczaka się zbrązowiła. 

_____________ 

P.S. Powstały sos można podać bez dodatków, można też wymieszać z 1-2 łyżkami śmietany, a jeśli ktoś lubi, to zagęścić. Ja najczęściej do zagęszczania używam tzw. buerre manie - czyli mieszam miękkie masło z mąką w proporcji 1:1, a następnie dodaję do sosu (zazwyczaj wystarczy 1-2 łyżeczki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz