poniedziałek, 7 września 2020

Ciastka serowe z jabłkami

 

Po krótkiej 4-letniej ;-) przerwie postanowiłam wrócić do publikowania przepisów. Na początek przepyszne i bardzo proste ciasteczka z jabłkami - idealna propozycja na wrzesień! Mają tylko jedną wadę - szybko znikają i po chwili rodzina domaga się kolejnej porcji ;-)


Ciastka serowe z jabłkami

ilość porcji: 6-8
____________

2 szklanki mąki
250 g masła
250 g twarogu półtłustego
1/3 szklanki cukru
jabłka
____________

Z podanych składników o temperaturze pokojowej mieszam ciasto i odstawiam na ok. 2 godziny do lodówki. Można zostawić dłużej, nawet do następnego dnia.

Ciasto zagniatam i ew. podsypuję mąką. Jednak warto dodawać jej jak najmniej, bo jej nadmiar spowoduje, że ciastka będą ciężkie i mniej smaczne.

Ciasto wałkuję bardzo cienko (ok. 2-3 mm) i wykrawam krążki, które lekko wydłużam w dłoniach, aby powstał owal.

Na środku każdego krążka kładę 1/8 jabłka, zawijam i końcówki dokładnie zaciskam.

Piekę w 180 stopniach przez 20-30 minut

Podaję posypane cukrem pudrem.
____________

Można użyć zarówno jabłek, które się nie rozpadają, jak i tych, które po upieczeniu zamienią się na ciastku w smaczny mus jabłkowy.
Ciastka przed pieczeniem można posypać cynamonem.


6 komentarzy: