czwartek, 25 sierpnia 2016

Pudding z ciasta drożdżowego


Ten smaczny przepis pojawił się u nas całkiem niedawno, kiedy próbowałam reanimować domowe drożdżówki z dnia poprzedniego. Okazało się, że to genialny i prosty pomysł na wykorzystanie jakiegokolwiek przeschniętego słodkiego ciasta drożdżowego (chałki, babki drożdżowej, drożdżówek itp.). Po zapieczeniu ciasta z masą śmietanowo-jajeczną w piekarniku powstaje fajny deser do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Pudding z ciasta drożdżowego

ilość porcji: 8
____________

1/2 babki drożdżowej (lub kilka kawałków innych ciast drożdżowych)
2 jajka
2 czubate łyżki cukru
150 ml kremówki
300 ml mleka
wanilia
2 łyżki masła
dowolne owoce (truskawki, śliwki, rodzynki itp).
____________

Foremkę do zapiekania smaruję połową masła.
Ciasto kroję w plastry, układam w formie wraz z owocami.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję kremówkę, mleko i wanilię i delikatnie mieszam.
Masą zalewam ciasto, na wierzchu rozkładam kawałeczki pozostałego masła.

Zapiekam 30 minut w 180 stopniach.


6 komentarzy:

  1. Bardzo takie lubię, szczególnie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. Palce lizać, cudowne danie dla moich dzieci.

    OdpowiedzUsuń