czwartek, 19 stycznia 2012

Sos cytrynowy do ryby

Prosty sos, który podkreśli smak każdej pieczonej lub gotowanej ryby. Ja polecam go m.in. do pieczonego łososia.
Można go dodatkowo zagęścić, jeśli ktoś preferuje tradycyjne gęste sosy. 

























Sos cytrynowy
ilość porcji: ok. 6
____________

250 ml bulionu warzywnego lub rybnego
skórka starta z jednej cytryny bądź limonki (lub to i to)
250 ml śmietanki kremówki
łyżka soku z limonki
sól
biały pieprz
____________

Na małym ogniu podgrzewam wywar, śmietankę i skórkę cytrynową. 
Gotuję, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty śmietankowy sos.
Doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem. 

6 komentarzy:

  1. Cytryna i rybka to świetne połaczenie,zatem ten sos na pewno pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rybe z cytrynowym sosem. Nigdy nie dodawalam skorki z cytryny. Musi byc bardzo aromatyczny :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sos! Swietny przepis! Ja dodalam troche koperku do przepisu i bylo pyszne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Masakrycznie pyszny prosty sos .Z rybą doskonały dziś test z kurczakiem i warzywami na parze.

    OdpowiedzUsuń
  5. składniki już poznałam ,właśnie mi odpowiadają, bo nie ma w nich białego wina .Wykorzystam ten przepis w grudniu 2015 r. -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja najpierw na patelni podsmażam brokuł w plastrach, potem robię podobnie jak w przepisie wyżej. Rewelacyjnie smakuje z łososiem z parowaru i ryżem basmati.

    OdpowiedzUsuń