czwartek, 27 września 2012

Klopsiki w sosie koperkowym


Banalny ale jakże miły moim kubkom smakowym przepis! To są właśnie smaki dzieciństwa, które działają kojąco na moją poddenerwowaną ostatnio duszę! I wcale nie przejmuję się tą kremówką w sosie. A co tam! Każdy ma prawo do odrobiny szaleństwa, tak profilaktycznie, aby nie dopadł nas jesienny spleen...


Klopsiki w sosie koperkowym

ilość porcji: 4
____________  

½ kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-drobiowe)
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki mąki
olej
¾ szklanki kremówki
½ szklanki wody lub bulionu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki siekanego koperku
____________   


Mięso mieszam dokładnie z jajkiem i drobniutko posiekaną cebulą.
Doprawiam solą i pieprzem.
Z gotowej masy formuję małe klopsiki i obtaczam je w mące,
Smażę przez chwilkę na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zezłocą.

Przekładam klopsiki do rondla, zalewam wodą i śmietanką.
Gotuję 10 minut, a na końcu dodaję koperek i doprawiam sos solą, pieprzem i musztardą.

Świetnie smakują z ziemniaczanym pure.

10 komentarzy:

  1. fajny pomysł, a kiedy bierzesz się za świąteczne pierniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wczoraj sobie przypomniałam, że to już powoli ten czas! Myślę, że w połowie października zabiorę się za ciasto!

      Usuń
    2. W tamtym roku skorzystałem z Twojego przepisu na kierowniczki i się zakochała w nim.

      Usuń
    3. Oczywiście chodziło mi o pierniczki

      Usuń
  2. Moze i banlany, ale za to jaki pyszny! To jeden z moich ulubionych sosow do klopsikow.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre klopsiki z pysznym sosem koperkowym warte są propagowania, bo to obiad dobry zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne domowe klopsiki kojarzą mi się z babcinymi obiadkami

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest po prostu pyszne. Domowe, wspaniałe jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń