środa, 24 października 2012

Dorsz duszony z warzywami

Pierwszy przepis z serii lekkich i przyjemnych jesiennych wariacji. 
Bardzo smaczne i szybkie jednogarnkowe danie rybne. 
Nie podbiło niestety podniebień moich dziewczynek, no ale dzieciom trudno dogodzić. Jedna zjadła tylko rybkę, druga ziemniaczki, a na marchewkę obraziły się obie :-) Nam natomiast bardzo smakowało i spałaszowaliśmy z dokładką.





















Dorsz duszony z warzywami
ilość porcji: 3-4
____________

500 g filetów z dorsza
2 pory
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
1 szklanka bulionu
½ szklanki śmietanki 18 %
sól, pieprz
koperek
cytryna
____________

Rybę płuczę, osuszam i skrapiam sokiem z cytryny. Kroję na mniejsze kawałki i układam na dnie wysmarowanego oliwą rondla. Solę.

Na rybie układam pokrojone plastry porów, a następnie startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, znowu posypuję solą.

Na wierzchu układam pokrojone w cienkie plastry ziemniaki.
Całość solę, pieprzę i posypuję koperkiem.

Wlewam bulion i śmietankę. 
Duszę na wolnym ogniu przez 20 minut od zagotowania.

1 komentarz:

  1. O mniamku, pyszności. Bardzo lubię dorsza, fajnie podana rybka :)

    OdpowiedzUsuń