Idealne ciasteczka dla walczących z wysokim poziomem cholesterolu! Nie dosyć, że nie zawierają jajek i masła, to dodatkowo mają w swoim składzie prawdziwych pogromców LDL: żurawinę i pestki słonecznika.
Przygotowane z minimalną ilością cukru i na mące pełnoziarnistej, to naprawdę wyjątkowo zdrowa przekąska!
Ciasteczka słonecznikowe
ilość porcji: 20-30 szt.
____________
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (np. Mąka Pełnoziarnista Lubella)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
3 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny
3 łyżki ziaren słonecznika
jogurt naturalny (około szklanki)
1/3 szklanki mleka
____________
Mąkę i proszek przesiewam do miski.
Dodaję olej, cukier, żurawinę i słonecznik. Mieszam.
Dodaję tyle jogurtu, aby powstało elastyczne ciasto.
Ciasto wałkuję na grubość 1 cm i wykrawam okrągłe ciasteczka.
Układam na blaszce i wierzch ciasteczek smaruję mlekiem.
Piekę ok. 15 minut w 200 stopniach.
Nam najlepiej smakują świeże, jeszcze chrupiące.
Wyglądają smakowicie - na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPS. Mąka z Lubelli wcale nie jest pełnoziarnista ;) tak jak zresztą ich makaron. Mieszają wyroby z mąką pszenną - potwierdzone informacje po mailingu z producentem :)
Czyli zbyt piękne żeby było prawdziwe... Dałam się nabrać :(
UsuńA możesz coś bliżej zdradzić co napisał producent, bo bardzo jestem ciekawa.
mm.. to są dopiero pyszności:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Dzięki!
UsuńA ja dziś ziarna słonecznika kupiłam ... przydadzą się :)
OdpowiedzUsuń