niedziela, 26 lutego 2012

Ogórki z bazyliowym serkiem

W powietrzu już można dzisiaj poczuć wiosnę! Mam ambitny plan odwiedzić dzisiaj moje truskawki i troszkę u nich posprzątać :-) Nie ma to jak zrywanie własnych słodkich i dojrzałych truskawek o poranku! Ale żeby tak się stało, muszę już teraz zabrać się do pracy!
No i tak w związku z tą wiosną w powietrzu, mam dzisiaj ochotę na lekkie śniadanko. Co powiecie na taką przekąskę?





















Ogórki z bazyliowym serkiem
ilość porcji: 4 (20 sztuk)
____________ 

2 ogórki 
125 g twarożku 
1 łyżka jogurtu
2-3 ząbki czosnku
5 czarnych oliwek
kilka liści bazylii
sól, pieprz
____________ 

Ogórki kroję w krążki o grubości 2 cm i z jednej strony wydrążam je np. łyżeczką.
Twarożek mieszam z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi drobno oliwkami i bazylią. Doprawiam solą i pieprzem. Masa powinna być pikantna.
Tak przygotowaną pastą faszeruję krążki ogórków.
Podaję schłodzone.

środa, 8 lutego 2012

Blok czekoladowy

Mróz zelżał, więc kiedy dzisiaj wyszłam z domu, poczułam miłe uczucie ciepła :-) Niesamowite, -5 na zewnątrz, a człowiek czuje jakby wiosna przyszła! Tak mi się wiosennie zrobiło, że postanowiłam przygotować coś smakowitego do podgryzienia. Padło na przepyszny blok czekoladowy, który kiedyś znalazłam u Nutinki. 
Taki blok, to nie tylko boski smak, ale również niesamowite wspomnienia czasów, kiedy na każdą imprezę licealną moja przyjaciółka Justyna musiała dostarczyć swój słodki przebój, czyli właśnie blok czekoladowy. Za każdym razem kiedy zajadam sobie taki blok, no i jeszcze włączę sobie ten kawałek, to przenoszę się do wczesnych lat dziewięćdziesiątych... Ależ to były czasy!















Blok czekoladowy

przepis pochodzi ze strony U nutinki
____________ 

½ szklanki mleka
2 szklanki cukru 
2 kostki masła
5 łyżek kakao
500 g mleka w proszku (nie granulowane)
300 g pokruszonych herbatników
ew. bakalie 
____________

Mleko gotuję z cukrem do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję masło i kakao. Dokładnie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. 
Stopniowo dodaję mleko w proszku (przesiewając je przez sito), ciągle mieszam. 
Na samym końcu dodaję pokruszone herbatniki i ew. bakalie.
Masę wylewam do przygotowanej formy, którą wcześniej wykładam zwykłą folią spożywczą. 

Schładzam przez kilka godzin w lodówce. Podaję pokrojony w kostkę.


czwartek, 2 lutego 2012

Gofry

Dzisiaj będzie na słodko, bo jakoś trzeba sobie umilać te mroźne chwile. Tak więc z powodu wyjątkowo niskich temperatur (u mnie za oknem -20), spędzam z córkami urocze chwile w ciepłej kuchni, gdzie przygotowujemy się już do wiosny! Dzisiaj posiałyśmy rzeżuchę, nastawiłam też słoiczek z kiełkami, a z doniczek na parapecie wyglądają już hiacynty. A po tak wyczerpującej pracy, słodki podwieczorek :-) Chrupiące i leciutkie gofry Bajaderki. Przepis ten krąży w sieci, moim zdaniem całkowicie zasłużenie, bo są wyborne! Nawet nie udało mi się zrobić im zdjęcia, tak szybko znikały :)

















Chrupiące gofry
ilość: 12 sztuk
____________ 

2 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
3 duże jajka
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
____________ 

Mąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję żółtka i mleko. Ubijam trzepaczką na gładką masę.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy.
Piekę gofry, aż uzyskają złoty kolor.
Podaję z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Jeśli lubimy, możemy do ciasta dodać 2 łyżki cukru pudru.