wtorek, 1 stycznia 2013

Tarta z burakami i serem camembert

Ten przepis okazał się tym najbardziej udanym w minione święta. Było kilka wpadek, jak zwykle. Było też kilka przepisów, które poprawiłam. Najbardziej cieszą mnie jednak te przepisy, które robiłam po raz pierwszy i okazały się strzałem w dziesiątkę! Tarta z burakami jest przepyszna, zajadaliśmy się nią także w Sylwestrowy wieczór. Doskonale smakuje jako samodzielne danie (moja wersja), jak również w towarzystwie podsmażonej w ziołach prowansalskich kurczakowej piersi (wersja A.).

W Nowym Roku życzę Wam (sobie również) jak najwięcej właśnie takich przepisów, gdzie kilka doskonale znanych nam składników komponuje się nagle w coś tak pysznego i zniewalającego! A poza tym dużo zdrowia, szczęścia i więcej uśmiechu!











Tarta z burakami i serem camembert
ilość porcji: 2-4
____________

3 buraki
3 czerwone cebule
1 łyżka masła
1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego ciasto francuskie (275 g)
1 ser camembert
sól, pieprz

odrobina roztrzepanego białka
____________

Buraki gotuję na parze do miękkości, a następnie obieram i kroję w dość dużą kostkę.
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na maśle. Kiedy jest już miękka, dodaję buraki, tymianek i ocet balsamiczny. Smażę przez chwilę i doprawiam solą i pieprzem. Smak buraków powinien być zdecydowany. Odstawiam do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowuję ciasto francuskie. Odcinam z ciasta 1 cm paski i przylepiam je z powrotem (jako klej posłuży tutaj odrobina roztrzepanego białka), w ten sposób po upieczeniu powstanie efektowny brzeg. Na środek ciasta wykładam przestudzone buraki.

Piekę ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia układam na tarcie kawałki sera (można ser włożyć wcześniej, jednak jak na mój gust jest wtedy zbyt przypieczony).

8 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja zatem zycze Ci wielu takich wspanialych przepisow! I wspanialego, szczesliwego Nowego Roku :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała tarta. :)
    Życzę wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze na NOwy Rok!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczęśliwego Nowego Roku, a tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za życzenia! Wam również życzę wszystkiego NAJ!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta pięknie wygląda, na pewno wypróbuję przepis, kupiłam właśnie w lidlu camembert w wersji light, zobaczymy jak się sprawdzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuepłnie off topic - Aganiok czy Ty kiedyś korzystałaś z ircx? Bo była dawno temu osoba o takim nicku. A to dość rzadki nick.

    OdpowiedzUsuń