środa, 30 stycznia 2013

Klopsiki drobiowe z papryką

Dzisiaj będzie lekko! 
Temperatura za oknem +9 więc czas pomyśleć o wiosennych fatałaszkach i o tym, że wkrótce będziemy chciały je na siebie włożyć! Proponuję więc odstawić w kąt tłuste zimowe potrawy, albo przynajmniej przeplatać je lżejszymi daniami. Tak, myślę, że druga opcja jest lepsza bo chyba jeszcze nie jestem gotowa przejść na kluskowo-gulaszowy odwyk :-)





















Klopsiki drobiowe z papryką
ilość porcji: 4
____________

250 g piersi z kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
olej
3 kolorowe papryki
1 łyżka posiekanej natki
1 puszka krojonych pomidorów (lub 3 świeże)
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
sól, pieprz
____________

Mięso drobno siekam, dodaję jajko,  natkę, doprawiam solą i pieprzem.
Formuję małe klopsiki i obtaczam je w mące.

Papryki kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodaję pomidory. Jeśli używam świeżych, najpierw obieram je ze skórki, a następnie kroję w drobną kostkę.
Duszę warzywa aż papryka zmięknie, ale nadal będzie jędrna.
Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i przyprawą 5 smaków.

Na końcu smażę klopsiki na oleju na złoty kolor. Muszą być smażone dość krótko i tuż przed podaniem, aby były soczyste.

Danie podaję z ryżem.

6 komentarzy:

  1. nie wiem cz nie za wcześnie na ten euforię z wiosną, w końcu jakby nie patrzeć przed nam jeszcze cały luty.
    klopsy wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, biorąc pod uwagę fakt, że im wolniej się chudnie, tym lepiej, to myślę że czas już zacząć :-)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, smaczne klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń