Dzisiaj będzie lekko!
Temperatura za oknem +9 więc czas pomyśleć o wiosennych fatałaszkach i o tym, że wkrótce będziemy chciały je na siebie włożyć! Proponuję więc odstawić w kąt tłuste zimowe potrawy, albo przynajmniej przeplatać je lżejszymi daniami. Tak, myślę, że druga opcja jest lepsza bo chyba jeszcze nie jestem gotowa przejść na kluskowo-gulaszowy odwyk :-)
Klopsiki drobiowe z papryką
ilość porcji: 4
____________
250 g piersi z kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
olej
3 kolorowe papryki
1 łyżka posiekanej natki
1 puszka krojonych pomidorów (lub 3 świeże)
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
sól, pieprz
____________
Mięso drobno siekam, dodaję jajko, natkę, doprawiam solą i pieprzem.
Formuję małe klopsiki i obtaczam je w mące.
Papryki kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodaję pomidory. Jeśli używam świeżych, najpierw obieram je ze skórki, a następnie kroję w drobną kostkę.
Duszę warzywa aż papryka zmięknie, ale nadal będzie jędrna.
Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
Na końcu smażę klopsiki na oleju na złoty kolor. Muszą być smażone dość krótko i tuż przed podaniem, aby były soczyste.
Danie podaję z ryżem.
nie wiem cz nie za wcześnie na ten euforię z wiosną, w końcu jakby nie patrzeć przed nam jeszcze cały luty.
OdpowiedzUsuńklopsy wyglądają świetnie:)
Hmm, biorąc pod uwagę fakt, że im wolniej się chudnie, tym lepiej, to myślę że czas już zacząć :-)
UsuńTo ja poproszę porcyjkę :)))
OdpowiedzUsuńChętnie prześlę, podaj adres :-)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńŚwietne, smaczne klopsiki :)
OdpowiedzUsuń