środa, 17 kwietnia 2013

Makaron z łososiem i brokułami



Dzisiaj przepis na szybki wiosenny obiad. Idealny na najbliższe dni, bo wiosna, która jest za oknem, nie sprzyja zbyt długiemu przesiadywaniu w kuchni!


Makaron z łososiem i brokułami

ilość porcji: 4
____________

350 g łososia
350 g makaronu
1 brokuł
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
150 ml śmietanki 18%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
____________

Brokuły dzielę na małe różyczki i blanszuję 5 minut w osolonym wrzątku.
Brokuły odcedzam, a w wodzie po brokułach gotuję makaron.

Na patelni podsmażam na maśle pokrojonego w kostkę łososia, solę, pieprzę, zalewam śmietanką i duszę 5 minut.

W dużym rondlu na oliwie podsmażam przekrojony na pół czosnek, dodaję brokuły i makaron. Po chwili wyjmuję czosnek i dodaję podsmażonego łososia i sos. Mieszam delikatnie, aby łosoś się nie rozpadł.

6 komentarzy: