W ostatnich dwóch wpisach królowało mięso, czas zrównoważyć to przepisem warzywnym. Oto moja ukochana wersja czerwonej kapusty, wzbogacona winem i rodzynkami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego mięsa, np. Pieczonej kaczki, ale sprawdzi się także w lżejszych kompozycjach.
Czerwona kapusta duszona z winem i rodzynkami
ilość porcji: 6
____________
1 kg czerwonej kapusty
100 ml czerwonego wina
250 ml bulionu
50 g rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
cukier, sól
____________
Kapustę szatkuję i solę. Mieszam i odstawiam na pół godziny, żeby puściła sok. Jeśli soku jest dużo, można go odcisnąć.
Kapustę zalewam wrzącą wodą, tak aby ją przykryła i zagotowuję, a następnie odlewam wodę.
Masło rozgrzewam w rondlu, dodaję mąkę i chwilę przesmażam. Dodaję wino i bulion, robiąc zasmażkę.
Do kapusty dodaję zasmażkę, opłukane rodzynki, doprawiam cukrem i solą.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Ostatnio mi chodziła po głowie czerwona kapusta, ale taka zwykła, u Ciebie to taka wypasiasta wersja :)
OdpowiedzUsuń