czwartek, 5 sierpnia 2010

Gruszki w winie z mascarpone

A oto wspomniany poniżej przepis autorstwa Magdy z Mediolanu.




























Gruszki w winie z mascarpone
ilość porcji: 4
____________

4 niezbyt dojrzałe gruszki
200 g cukru
200 g mascarpone

SYROP:
300 ml słodkiego wina
150 g cukru
gałązka rozmarynu
1 kawałek gwiaździstego anyżu
1 kawałek cynamonu
2 goździki
1 liść laurowy
kawałek suszonego strączka chili
____________

Zagotowuję pół litra wody z winem, cukrem i przyprawami.

Gruszki obieram, przepoławiam, wycinam gniazda nasienne.

Gotuję gruszki w płynie (około 20 minut). Studzę w płynie, wyjmuję.

Płyn przecedzam, redukuję na ogniu do konsystencji syropu. Studzę. Dodaję trzy łyżki syropu do mascarpone i mieszam.

Gruszki układam na talerzach, dekoruję serem, polewam syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz