piątek, 11 lutego 2011

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym


I znowu okazało się, że jak ma być smacznie, to musi być kalorycznie :( Nie potrafię zrobić dietetycznego sosu do makaronu, no chyba, że ze świeżych pomidorów. No ale tam też lubię polać wszystko aromatyczną oliwą! 

A tutaj, no cóż, sos na kremówce... Stanę jednak w jego obronie, bo jest bardzo szybki, bardzo prosty i bardzo smaczny, a że kaloryczny, to już mało istotne.  W końcu gotowanie to ciągłe kompromisy!


Makaron w sosie śmietanowym z łososiem

ilość porcji: 4
____________

400 g makarony
150-200 g wędzonego łososia
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka zimnego masła
1 łyżeczka koperku
sól, biały pieprz
____________

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.
Na patelni podgrzewam śmietankę, dodaję pokrojonego łososia i chwilę podgrzewam.
Dodaję zimne masło, aby zagęścić sos. Gotuję jeszcze przez chwilę.

Na sam koniec dodaję koperek oraz ugotowany makaron.

Doprawiam solą oraz pieprzem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie - sos śmietanowy i ryba lub mięso. Muszę wypróbować. Dodaję do obserwowanych, żeby łatwiej było tu trafić z powrotem.

    OdpowiedzUsuń
  2. było pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń