poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Sałatka z melisą



Zgodnie z obietnicą na lekkie przekąski, dzisiaj prezentuję przepyszną sałatkę. Jest niesamowicie orzeźwiająca i chrupiąca. Idealna, aby miło rozpocząć dzień!


Sałatka z melisą

ilość porcji: 4
____________

3 małe kalarepy
3 małe jabłka
2 łyżki soku z cytryny

Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
6 łyżek delikatnego oleju (najlepiej z pestek winogron)
1 pęczek melisy
1/3 łyżeczki cukru pudru
sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej biały)
____________

Kalarepy obieram, kroję w małą kostkę.
Przelewam na sicie wrzątkiem i osączam.

Jabłka obieram, kroję w małą kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.

Listki melisy odrywam od łodyżek i kroję w nieduże paski.

Sok z cytryny, ocet i olej łączę i doprawić. Dodaję melisę.

Jabłka i kalarepy wkładam do miski, polewam sosem i delikatnie mieszam.
Sałatkę podaję schłodzoną. 
____________

W wersji dietetycznej zmniejszam ilość sosu.

3 komentarze: