poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Sałatka z melisą

Zgodnie z obietnicą na lekkie przekąski, dzisiaj prezentuję przepyszną sałatkę. Jest niesamowicie orzeźwiająca i chrupiąca. Idealna, aby miło rozpocząć dzień!


























Sałatka z melisą
ilość porcji: 4
____________
3 małe kalarepy
3 małe jabłka
2 łyżki soku z cytryny
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
6 łyżek delikatnego oleju (najlepiej z pestek winogron)
1 pęczek melisy
1/3 łyżeczki cukru pudru
sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej biały)
____________
Kalarepy obieram, kroję w małą kostkę.
Przelewam na sicie wrzątkiem i osączam.

Jabłka obieram, kroję w małą kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.

Listki melisy odrywam od łodyżek i kroję w nieduże paski.

Sok z cytryny, ocet i olej łączę i doprawić. Dodaję melisę.

Jabłka i kalarepy wkładam do miski, polewam sosem i delikatnie mieszam.
Sałatkę podaję schłodzoną. 
____________
W wersji dietetycznej zmniejszam ilość sosu.

3 komentarze:

  1. O , z kalarepką, którą bardzo lubie:)
    Fajna salatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych Świąt Wielkanocnych!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spokojnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń