Zgodnie z obietnicą na lekkie przekąski, dzisiaj prezentuję przepyszną sałatkę. Jest niesamowicie orzeźwiająca i chrupiąca. Idealna, aby miło rozpocząć dzień!
Sałatka z melisą
ilość porcji: 4
____________
3 małe kalarepy
3 małe jabłka
2 łyżki soku z cytryny
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
6 łyżek delikatnego oleju (najlepiej z pestek winogron)
1 pęczek melisy
1/3 łyżeczki cukru pudru
sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej biały)
____________
Kalarepy obieram, kroję w małą kostkę.
Przelewam na sicie wrzątkiem i osączam.
Jabłka obieram, kroję w małą kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.
Listki melisy odrywam od łodyżek i kroję w nieduże paski.
Sok z cytryny, ocet i olej łączę i doprawić. Dodaję melisę.
Jabłka i kalarepy wkładam do miski, polewam sosem i delikatnie mieszam.
Sałatkę podaję schłodzoną.
____________
W wersji dietetycznej zmniejszam ilość sosu.
O , z kalarepką, którą bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńFajna salatka :)
Wesołych Świąt Wielkanocnych!:)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuń