piątek, 26 października 2012

Ciasteczka słonecznikowe

 

Idealne ciasteczka dla walczących z wysokim poziomem cholesterolu! Nie dosyć, że nie zawierają jajek i masła, to dodatkowo mają w swoim składzie prawdziwych pogromców LDL: żurawinę i pestki słonecznika.

Przygotowane z minimalną ilością cukru i na mące pełnoziarnistej, to naprawdę wyjątkowo zdrowa przekąska!


Ciasteczka słonecznikowe

ilość porcji: 20-30 szt.

____________

2 szklanki mąki pełnoziarnistej (np. Mąka Pełnoziarnista Lubella)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
3 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny
3 łyżki ziaren słonecznika
jogurt naturalny (około szklanki)
1/3 szklanki mleka
____________

Mąkę i proszek przesiewam do miski.

Dodaję olej, cukier, żurawinę i słonecznik. Mieszam.

Dodaję tyle jogurtu, aby powstało elastyczne ciasto.

Ciasto wałkuję na grubość 1 cm i wykrawam okrągłe ciasteczka. 

Układam na blaszce  i wierzch ciasteczek smaruję mlekiem.

Piekę ok. 15 minut w 200 stopniach.

Nam najlepiej smakują świeże, jeszcze chrupiące. 

5 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie - na pewno wypróbuję!

    PS. Mąka z Lubelli wcale nie jest pełnoziarnista ;) tak jak zresztą ich makaron. Mieszają wyroby z mąką pszenną - potwierdzone informacje po mailingu z producentem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli zbyt piękne żeby było prawdziwe... Dałam się nabrać :(
      A możesz coś bliżej zdradzić co napisał producent, bo bardzo jestem ciekawa.

      Usuń
  2. mm.. to są dopiero pyszności:)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziś ziarna słonecznika kupiłam ... przydadzą się :)

    OdpowiedzUsuń