poniedziałek, 13 czerwca 2011

Fenkuł na ciepło z oliwkami


Fenkuł, inaczej koper włoski, pojawia się coraz częściej w naszych sklepach i na straganach, jest jednak cały czas niedoceniany. Zdarza mi się, że kiedy go kupuję, ktoś pyta mnie co można z niego przyrządzić. A można bardzo dużo! Jest świetny na surowo, a także gotowany, duszony, grillowany. Ma fantastyczny anyżkowy aromat, który wg mnie jest jego głównym atutem. Warto także zaznaczyć, że jest to roślina wyjątkowo zdrowa, która dostarcza nam wiele cennych składników. Uważana jest też za silny afrodyzjak!
Warto wybierać białe, świeże bulwy, które powinny przez min. tydzień wytrzymać w lodówce, jeśli nie możemy przyrządzić ich od razu po zakupie. A wyrastający z nich koper, można z powodzeniem zużyć do przybrania potrawy.













Fenkuł na ciepło z oliwkami
ilość porcji: 2-4
____________

2 bulwy kopru
10 czarnych oliwek
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
posiekana natka
sól, pieprz

1 łyżka oliwy do smażenia
____________

Koper oczyszczam i kroję na 4 części.
Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 7 minut, osączam i studzę.

Papryki kroję w kosteczkę, oliwki w plasterki.
Mieszam oliwę, ocet, sól, pieprz i natkę. Dodaję paprykę, oliwki i wyciśnięty czosnek.

Na patelni podgrzewam oliwę, wkładam koper i lekko rumienię. 
Dodaję pozostałe warzywa z sosem i smażę przez 5 minut.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubimy fenkula, wiec nie omieszkamy przetestowac, dzieki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisz koniecznie jak smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń