Kiedy nadchodzą upały, znika gdzieś nasz apetyt. Mamy wtedy ochotę tylko na lekkie dania. Kuszą nas również orzeźwiające desery. Właśnie taki jest ten mus rabarbarowy - lekki i orzeźwiający. Dodatkowo jest to przepis prosty i bardzo szybki do przygotowania. Wykorzystuję go również do "przerobienia" niezbyt słodkich truskawek, które tutaj zdecydowanie zyskują na smaku.
Mus truskawkowy
ilość porcji: 4-6
____________
600 g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
400 ml kremówki
szczypta cynamonu
____________
Połowę truskawek wrzucam do rondelka i podduszam pod przykryciem przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedzam (sok można posłodzić i wykorzystać jako sos do lodów). Studzę.
Ugotowane i surowe truskawki miksuję razem z cukrem i aromatem waniliowym.
Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam ze zmiksowanymi truskawkami.
Mus podaję schłodzony, posypany odrobiną cynamonu.
Piekny deser! Masz racje - gdy jest goraco to wlasciwie na nic innego nie ma sie ochoty... Ja czesto miksuje tez mrozone owoce z niewielka iloscia jogurtu by jak najszybciej miec cos super zimnego pod reka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
PS. Botwinki nadal niet :(
Wspaniały ten deser! uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Śliczne zdjęcie. Baaaaardzo!
OdpowiedzUsuńDziękuję Polko :-) Staram się :-)
OdpowiedzUsuń