Ochłodziło się i zaczęło padać! Nareszcie! Roślinki w ogrodzie już zasychały, a przecież jeszcze nie mamy lata. A skoro upał odpuścił, zmieniły się także moje preferencje kulinarne. Z chłodników i sałatek przerzuciłam się od razu na kluski i mięso. Reszta domowników bardzo się ucieszyła, bo właśnie takie potrawy najbardziej im smakują.
Kluski półfrancuskie robi się błyskawicznie i są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs w sosie. Lubię je szczególnie z lżejszymi potrawami, np. Królikiem w sosie musztardowym.
Kluski półfrancuskie
ilość porcji: 4-6
____________
3 jajka
3 łyżki masła
3 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mleka
szczypta soli
____________
Miękkie masło miksuję z jajkami, stopniowo dodając mąkę, sól i mleko.
Powinna powstać z tego dość gęsta gładka masa.
Nabieram łyżką małe porcje i kładę na posolony wrzątek.
Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Najlepszy przepis jaki znalazłam. Jak zapominam receptury szukam tego ,bowiem zapamiętałam że tu jest wszystkiego po trzy.
OdpowiedzUsuń