niedziela, 19 czerwca 2011

Kluski półfrancuskie

Ochłodziło się i zaczęło padać! Nareszcie! Roślinki w ogrodzie już zasychały, a przecież jeszcze nie mamy lata. A skoro upał odpuścił, zmieniły się także moje preferencje kulinarne. Z chłodników i sałatek przerzuciłam się od razu na kluski i mięso. Reszta domowników bardzo się ucieszyła, bo właśnie takie potrawy najbardziej im smakują.

Kluski półfrancuskie robi się błyskawicznie i są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs w sosie. Lubię je szczególnie z lżejszymi potrawami, np. Królikiem w sosie musztardowym.


















Kluski półfrancuskie
ilość porcji: 4-6
____________

3 jajka
3 łyżki masła
3 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mleka
szczypta soli
____________

Miękkie masło miksuję z jajkami, stopniowo dodając mąkę, sól i mleko.
Powinna powstać z tego dość gęsta gładka masa.

Nabieram łyżką małe porcje i kładę na posolony wrzątek.
Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz