Od dłuższego już czasu szukałam przepisu na ciasteczka z rabarbarem. Wypróbowałam wiele, przede wszystkim muffinki. Stwierdzam jednak, że z połączenia miękkiego ciasta i miękkiego rabarbaru wychodzi niezbyt udany duet. Smakowo niby ok, ale jakoś ta papkowata konsystencja do mnie nie przemawia. Natomiast ten przepis zagościł u mnie na stałe! Chrupkie ciasto i podpieczony miękki, ale nie rozpadający się, rabarbar to dla mnie strzał w dziesiątkę! Nareszcie mogę podziwiać te piękne rubinowe łodygi!
P.S. Młodych łodyg nie obieram, dzięki czemu zachowują swój śliczny kolor.
Kruche koperty z rabarbarem
ilość: ok. 50 sztuk
____________
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
4 łyżki cukru
2 jajka
6-8 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
____________
Masło miksuję w melakserze (lub zagniatam ręcznie) z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem. Następnie dodaję roztrzepane jedno jajko i ew. odrobinę zimnej wody. Zagniatam jednolite ciasto i odstawiam na pół godziny do lodówki.
Rabarbar kroję na skośne kawałki długości 5-7 cm, a następnie kroję wzdłuż na 2 części. Mieszam z cukrem i odstawiam aż puszczą sok.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm, wykrawam kwadraty o boku 5-7 cm. Na środku każdego kwadratu ukośnie układam po kilka kawałków rabarbaru, zlepiam koperty. Ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem i ew. posypuję cukrem lub np. makiem.
Piekę około 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepraszam, że tutaj, ale próbuję znaleźć twoje namiary i desperacko postanowiłam zrobić to tutaj. Proszę Cię o kontakt.
OdpowiedzUsuńEwa Siwy (OgrodyEwy)
ciekawe to połączenie, zawsze rabarbar u mnie "kończył" w miękkim cieście:)
OdpowiedzUsuńfajnie się prezentuja!
życie & podróże
gotowanie
O mniam! Pyszności !:)
OdpowiedzUsuńKruchość+ rabarbar. Hmmm. Koniecznie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńCo do muffinek, to polecam przepis Nigelli. Jeśli jeszcze nie znasz :-)
Poniżej w wykonaniu Dorotuś:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Muffiny-rabarbarowe.html
jak one wykwintnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń