poniedziałek, 7 maja 2012

Zupa szparagowa z sałatą

Sezon szparagowy w pełni, prawie codziennie przyrządzam coś z tych smacznych warzyw. Dzisiaj proponuję szybką i lekką zupę. Można ją przygotować na wywarze z warzyw, chociaż ja wolę na wywarze szparagowym, który pozostaje mi np. po gotowaniu szparagów, który zjadam w sałatce. Zostawiam taki wywar w lodówce i wykorzystuję następnie jako bazę do zupy. Kiedyś przygotowywałam taki wywar z obierek i odciętych końcówek, jednak jest to ryzykowne, bo są one często dość gorzkie. 




















Zupa szparagowa z sałatą
ilość porcji:  4 (dla bardzo bardzo głodnych 2)
ilość kalorii w 1 porcji:  75 kcal 
____________ 


1 pęczek białych szparagów
sól, cukier
1 mała łyżeczka masła
1 mała główka sałaty lodowej
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
biały pieprz
100 ml śmietanki 12%

____________


Szparagom odcinam zdrewniałe końcówki, obieram je i kroję na 2 cm kawałki.
Wrzucam do 1 litra wrzątku (lub najlepiej wywaru, który pozostał mi po gotowaniu szparagów np. do sałatki) dodaję szczyptę soli i cukru oraz masło. Gotuję 10 minut.

Liście sałaty kroję w cienkie, niezbyt długie paseczki, dodaję do zupy.
Zupę doprawiam i mieszam ze śmietanką.

4 komentarze:

  1. Chyba nadeszła pora udać się na targ i zakupić szparagi. Smakowita zupka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nabrałam ochoty na tą zupę... wygląda tak smakowicie i moje ukochane szparagi! zapraszam na mojego nowego bloga, dopiero go rozkręcam, wiec licze na opinie!
    http://mianoo.blogspot.com/ poozdrawiam i chyba ide do sklepu po szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach,jak mi się chce szparagów! Wspaniała zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tam Wasze zupy szparagowe? Skończyło się tylko na planach, czy może udało Wam się coś wyczarować ze szparagów? Może niekoniecznie zupę?

    OdpowiedzUsuń