poniedziałek, 21 maja 2012

Pianka rabarbarowa

Tak sobie myślę, co by tutaj dzisiaj dodać... Mam listę wypróbowanych przepisów, które czekają na publikację. Są też i takie, które wskakują tutaj bez kolejki. Ale dzisiaj mam ochotę coś dodać i nie bardzo wiem, który przepis wybrać. Może małe losowanie? Momencik! Już jestem z powrotem. Otóż padło na piankę z rabarbaru. Lubię ten deser ze względu na przyjemny kwaskowaty smak, który idealnie sprawdza się w upalne dni. I tutaj właśnie nie przeszkadza mi, że rabarbar został sponiewierany do marnej rozgotowanej papki, aby następnie zostać "uniesionym" do lekkiej i bardzo smacznej pianki.

















Pianka rabarbarowa
ilość porcji: 4-6
____________

500 g rabarbaru
100 ml soku wiśniowego
szczypta cynamonu
5 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny
3 białka
szczypta soli
100 ml kremówki

kremówka do dekoracji
____________
Rabarbar oczyszczam, starsze i grubsze łodygi obieram. Kroję w małe kawałki.

Sok gotuję w rondlu, wrzucam rabarbar, dodaję cynamon. Duszę do miękkości ok. 10 minut.


Rondel zdejmuję z ognia, słodzę cukrem i studzę.

Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody, a po kilku minutach, gdy napęcznieje, zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej wody. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści, a następnie dodaję do rabarbaru, dokładnie mieszając. Masę wstawiam do lodówki.

Białka ubijam na sztywno, dodając szczyptę soli.

Kremówkę również ubijam na sztywno.

Pianę z białek i kremówkę mieszam z zimną masą rabarbarową i przekładam do pucharków. Schładzam przez min. 2-3 godziny.


8 komentarzy:

  1. Kuszący taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda. Wspaniały deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wiosenny deser;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Różowa chmurka :) idealny deser na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam - świetny deser! Pozwoliłam sobie dodać przepis na bloga (oczywiście z adnotacją, że pochodzi z tego bloga :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń