piątek, 8 czerwca 2012

Krokiety rybne

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Chcesz przygotować coś szybkiego i smacznego i jeszcze zdrowego? Proponuję dzisiaj krokiety rybne. 

Przyznam się tutaj, że moje uczucia do ryb mrożonych są ambiwalentne. Z jednej strony wiem, że ryby są zdrowe, że powinniśmy jeść ich jak najwięcej, że trudno o świeże ryby i te mrożone to idealne rozwiązanie jeśli nie mieszka się nad morzem lub przynajmniej jeziorem. Z drugiej jednak strony tak rzadko udaje mi się przygotować smaczne dania z mrożonych ryb, chociaż w wielu restauracjach podają całkiem niezłe dania właśnie z ryb mrożonych. No nie wiem, straciłam chęć podejmowania kolejnych prób, nawet jeśli moja rodzina na tym ucierpi i nie otrzyma odpowiedniej ilości kwasów omega-3 (można je w sumie dostarczać z olejem lnianym, który ma ich nawet więcej niż ryby!).
Myślę, że to nie jest tylko mój dylemat, dlatego z przyjemnością prezentuję ten przepis, który pozwala na szybkie i łatwe przerobienie ryby mrożonej w coś przyjemnego dla podniebienia. Dodatkowo dzieci to uwielbiają :)






Krokiety rybne
ilość: 4 porcje
____________ 

400 g dorsza (lub innej mrożonej ryby)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka posiekanej natki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
biały pieprz
2 jaja 
1 szklanka okruchów chleba (mogą być czerstwe)
ok. 1 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
1 cytryna 
____________ 

Umyte i osuszone filety oczyszczam z ew. ości i kroję w kawałki. Razem z jogurtem miksuję w melakserze na gładką masę.

Masę rybną przekładam do miski, dodaję przyprawy, roztrzepane jajka, miękisz chleba. Dokładnie mieszam, formuję krokieciki, które obtaczam w bułce tartej. 

Smażę na oleju aż będą rumiane. Po usmażeniu skrapiam sokiem z cytryny.

Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką. Można również podać sos jogurtowy.

7 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis, ja robiłam kotleciki rybne ale inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kotlety rybne. Najbardziej z łososiem i ziemniakami

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nie robiłam kotletów rybnych. Chyba wstyd, bo...mieszkam nad morzem :P
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. prawdziwe rybne burgery! ach, z dorsza, baardzo wyrafinowane ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. swietne i polecam. beda niedlugo na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń